“Writing on Water” av Mooji

Writing on Water av MoojiBerörande, inspirerande och full av kärlek

En insiktsfull, djupsinnig och uppriktig bok av det genuint andliga slaget, fylld med träffsäkra, spontana yttranden och dikter som alla syftar till att vägleda läsaren mot att upptäcka sin egen sanna natur.

Dessa texter är en samling fingervisningar för den som vill komma underfund med den egentliga betydelsen av de bortomsinnliga insikter och det totala perspektivskifte som ofta kallas för “andligt uppvaknande” eller (i ett till synes mognare skede) “att bli upplyst”. Moojis budskap är i linje med advaitatraditionen och riktar sig till alla som känner sig lockade, oavsett religion och bakgrund.

Här handlar det inte om att lära sig nya saker eller att skapa sig fler föreställningar och övertygelser, utan snarare om att olära sig – att genom insikt släppa taget om – det som ändå aldrig varit sant, det som saknar äkthet och relevans. Det handlar inte heller om att “bli en bättre människa”, utan mer om att ta reda på vem (eller vad!) man egentligen är bortom alla antaganden, betingelser och tänkta roller. De teman som berörs är universella och existensiella; såsom kärlek, rädsla, lycka, lidande, begär och frihet.

Texten är inte skriven i löpande form, utan i korta verser som kan läsas i vilken ordning som helst. Det är själfull poesi, inte instruktiv teori. Jag upplever dessa verser lite som tändstickor som sprättas iväg, för att kanske sätta något i brand i läsarens inre; tända gnistor av insikt eller klarhet… Det är verser att uppleva och ta till sig, utan att behöva analysera eller förstå.

Writing on Water är så himla fin, på alla sätt och vis. Den är väldigt vackert och poetiskt skriven på ett djupt berörande sätt, med skönt flöde i både sekvens och rytm. Innehållet är genomgående kristallklart, och speglar Moojis personliga närvaro på ett fullständigt träffande sätt i allt från glädje, kärlek, lekfullhet och humor till tyngd, närhet och medkänsla. Den grafiska utformningen är även den fin, och de underbara små illustrationerna känns helt rätt i sin enkla och spontana form: svartvita med zenlika, svepande penseldrag. Tydligt och okomplicerat, precis som Moojis visdom.

När du lever vägledd av
intuition hellre än tanke
dansar ditt liv
likt skrift på vatten,
fräscht och spårlöst.

~ Mooji (fri översättning)

Mooji

Mooji (Anthony Paul Moo-Young) kommer ursprungligen från Jamaica, och bor sedan 1969 i Storbritannien. Han håller satsang världen över i form av bl a retreats, spontana och informella möten samt direktsändningar över internet.

Writing on Water är Moojis tredje bok. Jag rekommenderar helhjärtat även hans tidigare böcker Before I Am och Breath of the Absolute.

Jag beställde Writing on Water från www.yogiimpressions.com via deras webbutik för några månader sedan. Ex’et som jag fick från början kom nog ur den första tryckningen, för det råkade sakna ett tjugotal sidor medan ett antal andra sidor var dubblerade. Eftersom denna bok är en av de allra bästa jag läst på länge så ville jag verkligen inte gå miste om en endaste sida, och jag är jätteglad att de så snabbt skickade mig ett nytt ex.

Jag nämnde detta i ett tidigare inlägg; att när en av mina vänner hörde talas om felet i mitt första ex antydde han med glimten i ögat att det kanske är så att de där dubblerade sidorna innehåller något som är extra viktigt just för mig, vilket fick mig att både skratta till och läsa om de sidorna extra noggrant… :)

Bokfakta

Titel: Writing on Water: Spontaneous Utterances, Insights and Drawings
Författare och illustratör: Mooji
Sammanställd av: Zenji och Manjusri
Språk: Engelska
Format: Häftad
Antal sidor: 206
Utgiven av: Yogi Impressions
Utgivningsland: Indien
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-81-88479-74-0

Första meningen:
The whole point of these sayings is to leave your mind empty, not full.

Beskrivning/baksidestext:
When the spell of conditioning is broken, your Being dances like writing on water ~ spontaneous and untraceable.

You hold in your hands a gem that could facilitate the direct experience of the mystery which is the foundation of the entire Universe. Here is an opportunity to know and become firmly established in that ‘knowing’ – which is that you have always been the timeless and infinitely perfect Being.

Many speak of the Truth; few know it directly and fewer still have the capacity to reveal it. Mooji is one of those rare beings gracing this planet who not only is awake, but is also able to drive the mind back to its source through the authority of his words and presence.

Läs mer:
www.mooji.org

 

Etiketter:
Publicerat i: Andlighet & livsfilosofi, Betyg: 5/5, Indien, Poesi, Yoga & meditation