“Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar” av Isa Chandra Moskowitz och Terry Hope Romero

Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar av Isa Chandra och Terry HopeVälgjord, rolig och helt fantastisk!

Lättanvänd receptbok med ärliga, underbara kakor – inte bara för veganer.

Jag älskar den här boken! Den absolut bästa kakboken någonsin.

Det är få saker som gör mig så lycklig som att baka kakor mitt i natten, med levande ljus och favoritmusiken på hög volym i hörlurarna, höfter som rör sig i takt till rytmen medan händerna lever sitt eget liv bland kladdiga bunkar och heta bakplåtar; mäter, knådar och rör om…  Naturligtvis är kakorna supergoda att äta och tacksamma att bjuda på, men det roligaste av allt är för mig konsten i själva skapandet. Däri ligger den allra största njutningen för mig :)

Vegan eller inte spelar egentligen ingen roll i det här fallet, det är helt enkelt kanonbra recept för alla, oavsett. Bara “vanliga”, enkla och äkta ingredienser; inget konstigt med det. Inga besvärliga eller omständiga instruktioner; inga krångligheter.

Chocolate Chip Cookies (vegan)
Chocolate Chip Cookies, ett av mina första försök. Hemskt enkelt, hemskt gott!

(Alla bilder på kakor i det här inlägget är mina egna, och kommer alltså inte från boken.)

Bredden på de olika recepten är imponerande. Allt ifrån det enklast tänkbara till det lyxiga, småkakor som lättast bara ploppas ut med en sked på plåten och andra som stansas ut med pepparkaksformar eller rullas och skärs i skivor, nyttiga kakor, långpannekakor, kakor som efterliknar vissa köpeskakor, och kakor som inte behöver gräddas i ugn… och mer därtill.

Boken inleds med en rad faktaavsnitt med information och råd kring bl a ingredienser, förslag på ersättningar och alternativ, redskap och problemlösning. Väldigt användbart och intressant.

Alla faktatexter, mellantexter och kakornas respektive introduktioner är tydliga och välskrivna, med livsbejakande generositet och varm humor – så roligt att man ofta kommer på sig med att skratta högt för sig själv :)

Jag gillar faktiskt allting med den här boken. Formatet, den grafiska utformningen, recepten, texterna, bilderna, tanken bakom osv. Det finns egentligen ingenting som jag saknar eller tycker är överflödigt.

En av de aspekter jag uppskattar mest av allt är enkelheten när det gäller ingredienser och tillvägagångssätt. Det är inga konstiga äggersättningar, inga specialprodukter som är supersvåra att få tag i osv, utan bara “vanliga” saker som man ändå alltid har hemma. Mjöl, socker, nötter, kakao, linfrön, äppelcidervinäger etc. Inget underligare än så.

När det gäller de amerikanska måttangivelserna så tycker jag inte att det är något som helst hinder eller besvär. Man kan ju antingen köpa sig ett amerikanskt kopp-mått, eller så helt enkelt bara konvertera till deciliter och gram osv. Själv har jag gjort en liten fusklapp i form av ett enkelt bokmärke med en kort konverteringstabell med de vanligast förekommande måttangivelserna, och dessutom antecknat i kanten på varje recept allt eftersom jag använt dem. Där brukar jag även anteckna de olika varianter jag experimenterat med, ingredienser jag bytt ut osv.

Varje gång baklusten smyger sig på kommer den svåraste frågan släntrandes tätt efter: ska jag baka en av mina gamla favoriter eller prova nåt nytt? Jag har provat många av recepten, men det finns alltid fler jag är nyfiken på. Om jag hade haft tillräckliga resurser skulle jag garanterat redan provat precis vartenda recept..!

Pepparkaksbiscotti (vegan)Gingerbread Biscotti, annorlunda och spännande!

De jag provat hittills är Chocolate Chip Cookies, Mocha Mamas, Rocky Roads, Chocolate Fudgy Oatmeal Cookies, Mexican Chocolate Snickerdoodles, Espresso Fudge Brownies, Gingerbread Biscotti, Kitchen Sink Chocolate Biscotti, Cranberry White Chocolate Biscotti och Gingerbread Cut-Out Cookies.

Min personliga favorit är Rocky Roads, de är helt underbara! Har gjort dem sååå många gånger… oftast med fyra sorters choklad: kakao plus tre olika sorters chocolate chips (mörka, ljusa och vita). Det här är definitivt den kaka jag helst skulle baka och ge bort i present efter första dejten med en man som jag gärna vill träffa igen… ;)

Rocky Road cookie (vegan)Min version av storfavoriten Rocky Roads. Sprängfull av choklad, och med rostade mandlar som bryter av i både smak och konsistens.

Mexican Chocolate Snickerdoodles är också helt fantastiska, rekommenderas varmt! Lite knapriga på utsidan och småsega i mitten, med en perfekt balans av bitterljuv choklad, het chili och sött, varmt kanelsocker…

Hot Mexican Chocolate Snickerdoodles  (vegan)Min allra första plåt Mexican Chocolate Snickerdoodles, helt oemotståndliga!

Många av recepten i den här boken är desutom väldigt bra som grund när man vill improvisera vidare på egen hand. En av mina riktigt lyckade experiment var kryddiga havre- & sötpotatiskakor, men det allra bästa var nog en tiramisù jag baserade på ett biscottirecept kombinerat med Isas Rad Whip.

Spiced Sweet Potato Biscuits (vegan)Spiced Sweet Potato Biscuits, mjuka och med en behaglig värme och djup tack vare den orientaliska kryddblandningen.

Espresso Fudge Brownie är även det ett klockrent recept. Innan jag upptäckte den här boken var nog vanlig ovegansk kladdkaka det jag bakade helst och oftast, men det har jag faktiskt aldrig ens funderat på att baka igen efter att ha smakat dessa brownies. De utklassar kladdkakan hur lätt som helst!

Brownie Chocolate Cake (vegan)Espresso Fudge Brownie med pecannötter, som jag toppat med Kahlúa-spetsad chokladmousse och hallon.

Isa och Terry har även gjort en toppenbra bok om cupcakes tillsammans, Vegan Cupcakes Take Over the World. Den är skriven i samma stil som denna bok, och är väldigt rolig att använda. Jag tycker nog att recepten i den är lite svårare att lyckas perfekt med, det har hänt några gånger att jag blivit en aning besviken på resultatet.

Isa har ju publicerat ett antal matlagningsböcker också. Min favorit bland dem är nog Vegan Brunch, den har bland annat ett par fantastiska våffelrecept som jag använt många gånger. Jag gillar även Isas senaste bok Appetite for Reduction, fast det är lite svårt att hitta många av ingredienserna (grönsaker och kryddörter) där jag bor. Veganomicon har jag inte läst än, men vill gärna! Den finns på min önskelista.

En av de kommande böcker jag ser fram emot allra mest just nu är Isa och Terrys Vegan Pie in the Sky: 75 Out-of-This-World Recipes for Pies, Tarts, Cobblers, and More som förväntas släppas i slutet av året. De kommentarer och bilder de har postat under arbetets gång så här långt ser hur lovande ut som helst!

Bokfakta

Titel: Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar
Författare: Isa Chandra Moskowitz och Terry Hope Romero
Språk: Engelska
Format: Häftad
Antal sidor: 245
Utgiven av: Da Capo Press
Utgivningsland: USA
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-1-60094-048-4

Första meningen:
Cookies need no introduction.

Beskrivning/baksidestext:
It’s sweet, sweet surrender! The best recipes in the universe for classic cookies, fancy cookies, holiday cookies, brownies, blondies, bars, and more. 100 dairy-free recipes for everyone’s favourite treats.

Läs mer:
Isa Chandra Moskowitz: “Post Punk Kitchen
Terry Hope Romero: “Vegan Latina

Finns att köpa på bl a Bokus och Adlibris.

Publicerat i: Betyg: 5/5, Mat, dryck & bakning