En tillbakablick på 2012

Denna tillbakablick handlar om de böcker jag läst under året som gått, 2012.

Jag har läst många fler böcker än jag hade vågat hoppas på, även om vad jag läser och hur mycket jag bloggar fortfarande är rejält begränsat pga väldigt skröplig hälsa. Jag har tvingats välja betydligt mer lättlästa böcker än jag annars skulle ha gjort, vilket trevligt nog har fått mig att upptäcka nya författare och genrer som nog annars skulle gått mig förbi. Många böcker om varulvar har det också råkat bli; inget jag planerat eller sökt upp, utan det har bara slumpat sig så. En annan sak jag gjort annorlunda i år är att jag ofta läst många böcker på samma gång, och sen hoppat mellan dem allt efter humör.

Årets allra bästa är nog att jag fick en läsplatta, den är jag verkligen superglad och tacksam över :) Den har förändrat mitt läsande på flera sätt, bl a gjort det lättare för mig att låna böcker på biblioteket och att upptäcka och provläsa nya författare.

Jag är oerhört tacksam för de recensionsex som olika förlag skickat till mig, så mycket mer jag och tacksam än ni nånsin anar… och jag är oerhört ledsen över att jag inte kunnat skriva de inlägg som dessa böcker förtjänar.  Men det kommer, inte en enda bok är bortglömd.

I år var (konstigt nog) första gången jag deltog i en bokcirkel, och det var toppen! Jag gick genast med i en annan bokcirkel (Vampyrbokcirkel!) när den första tog slut, och jag ser verkligen fram emot första träffen i början av 2013 :)

Questions Quite Stolen from Dolce Belezza, thank you! Fritt översatta och omformulerade.

1. Årets bästa bok
The Last Werewolf av Glen Duncan, The Raven Boys av Maggie Steifvater och Vila dig i form med yinyoga av Magdalena Mecweld. Väldigt olika, och otroligt bra på väldigt olika sätt.

2. Mest positiva överraskningen
Warm Bodies av Isaac Marion. Jag gillar tydligen att läsa om zombier, det hade jag ingen aning om :)

3. Största besvikelsen
The Night Circus av Erin Morgenstern. Har inte läst hela, jag gav upp när jag hade ungefär en tredjedel kvar. Den är ganska långt ifrån den sämsta boken jag läst i år, så besvikelsen har nog mer att göra med mina förväntningar än något annat.

The Wolf Gift av Anne Rice hade jag inga som helst förväntningar på, utan började läsa mer för att ge henne en andra chans (jag var otroligt förtjust i Vampire Chronicles men slutade läsa så småningom när böckerna tog en vändning som inte alls föll mig i smaken). Början av boken tog mig med häpnad, för den var helt oväntat riktigt bra och fångade mig genast. Men sen hände nåt ungefär tredjedels väg in i berättelsen, och känslan förändrades helt :(

4. Den bok jag rekommenderat flest gånger
Den bok jag rekommenderat till flest personer är nog The State of Me av Nasim Marie Jafry; en oerhört viktig roman eftersom den på ett lättillgängligt sätt sprider kunskap och ökar medvetenheten om en fruktansvärd sjukdom som i dagsläget tråkigt nog är omgiven av en massa osanna myter och fördomar.

Några andra flitigt rekommenderade är The Last Werewolf av Glen Duncan, Drop Dead Healthy av A J Jacobs och A Kind Of Intimacy av Jenn Ashworth.

Maggie Stiefvater är nog författaren jag rekommenderat flest gånger. Eller kanske Maggie O’Farrell?

5. Den bästa serien jag upptäckte
Maggie Stiefvaters The Wolves of Mercy Falls: Shiver, Linger och Forever. Helt underbar, på så många olika plan :)

Några andra serier jag upptäckt i år och som jag tycker om är The Vampire Diaries av L J Smith (gillade bara de första fyra böckerna), Georgina Kincaid av Richelle Mead, Morganville Vampires av Rachel Caine, och Mercy Thompson av Patricia Briggs.

Måste nog nämna Glen Duncans The Last Werewolf här också, tillsammans med uppföljaren Talulla Rising, även om dessa böcker per definition kanske egentligen inte är en serie. Sista delen av denna trilogi är en av de böcker jag ser fram emot allra mest just nu..!

6. Nya favoritförfattare jag upptäckte
Maggie Stiefvater! Hon har fått en given delad plats högst upp på min lista tillsammans med gamla favoriter som Maggie O’Farrell och Audrey Niffenegger :)

Glen Duncan, hmm… jag är stormförtjust i vissa av hans böcker medan andra inte alls faller mig i smaken, men han förtjänar nog att nämnas här oavsett.

7. Mest spännande sträckläsningsboken
The Last Werewolf, återigen! Maggie Stiefvaters alla böcker lockar mig också till sträckläsning, kanske inte nödvändigtvis för att de är just “spännande”, men definitivt oemotståndliga.

Sen har vi det här med det oförklarliga fenomenet L J Smiths The Vampire Diaries-böcker… Jag skulle nog inte egentligen beskriva dem som “bra”, men det är nåt visst med dem som gör att man bara fortsätter läsa oavsett…

8. Den bok jag såg fram emot mest
The Secret of the Nagas av Amish Tripathi, Oleander Girl av Chitra Banerjee Divakaruni, Talulla Rising av Glen Duncan, Drop Dead Healthy av A J Jacobs, och Love Remains av Glen Duncan (gammal bok, men var jättesvår att få tag i).

9. Årets favoritomslag
The Raven Boys av Maggie StiefvaterThe Compelled av L J SmithThe Passage av Justin Cronin


10. Mest minnesvärda rollfiguren

Sam, Grace och Cole från Stiefvaters The Wolves of Mercy Falls.

Death från Terry Pratchetts Discworld är onekligen en ständig favorit :)

Mest minnesvärda “rösten” är utan tvekan Jacob Marlow från Duncans The Last Werewolf.

11. Den vackrast skrivna boken
Maggie Stiefvaters böcker! Shiver, Linger, Forever och The Raven Boys.

Glen Duncans böcker är också otroligt snyggt och skickligt skrivna, men “vackert” är väl inte alltid riktigt rätt ord…

12. Den bok som gjorde störst intryck på mig
Weird Things Customers Say In Bookshops av Jen Campbell är utan tvekan den som fått mig att skratta högst och mest :)

The State of Me var bitvis otroligt berörande och jobbig att läsa, eftersom den påminner så mycket om min egen situation.

Men de böcker som jag så här i efterhand inser har berört mig allra mest – som stannat kvar hos mig i både känsla och sinne, och fått en bestående plats i mitt hjärta – det är The Wolves of Mercy Falls.

13. Den bok jag inte begriper att jag väntade med att läsa ända tills i år
Det finns ingen bok jag väntat med att läsa, men jag kan tycka att det är väldigt märkligt att jag inte upptäckt L J Smiths The Vampire Diaries eller Maggie Stiefvaters böcker förrän nu. Det är ett mysterium hur de lyckats undgå mig så här länge…

14. Favoritstycke eller citat
Här är några av mina favoriter från Glen Duncans The Last Werewolf. Finns hur många som helst…

“Out of the woods moonlight painted me nose to rump, a palpable lick of infinitely permissive love that asked of me only that I be completely myself. What more generous request can a lover make?”

“She held all the paradoxes, casually.”

“The worst horrors confirm a suspicion you’ve hidden even from yourself.”

“Why are you trying to kill me?” I asked him, in French. “And why are you so superhumanly shit at it?”

“Surrender made itself sensuously available, a lover who’d stolen up behind me and put her arms around me and pulled me close and was breathing on my ear. Here, if I wanted it, was the peace of dissolving into the bigger will.”

“I could see it in her tense shoulders and flushed face and the care with which she’d applied her makeup. It hurt my heart, the unrewarded courage of it, the particular degree of her determination not to fold in spite of everything. In spite of becoming a monster. It hurt my heart (oh, the heart was awake now, the heart was bolt upright) that she’d had to be brave all alone.”

“Whatever is happening, something else is going on.”

“And yet here she was, staying alive. You love life because life’s all there is.”

“What do you wish?” I’d asked her one morning in the first week of our marriage. We were in bed, her lying with her wrists crossed above her head, me up on one elbow, caressing her nakedness. (The flesh had infinity in it. I must know every inch by touch yet every inch renewed its mystery the instant my hand moved on . Delightful endless futility.)”

“This is peace, isn’t it, to be able to let go? Dissolving into darkness like a skyrocket’s trail of sparks… There are great sleeps, sleeps of monumental innocence, and that was one.”

15. Den bok det är mest troligt att jag kommer läsa om under 2013
Shiver av Maggie Stiefvater.

16. Den scen i en bok som chockade mig mest, gjorde mig upprörd, eller som jag inte kunde bärga mig att diskutera med någon (men-för-helvete-ögonblick, häpnadsväckande avslöjande, supersexig scen etc)
Hmm… inget jag kommer att tänka på. Men jag har haft många diskussioner kring skillnader och likheter mellan The Vampire Diaries-böckerna och tv-serien. Jag kan inte hjälpa det, jag älskar tv-serien och engagerar mig löjligt mycket i den :)

17. Något annat att tillägga?
Jo, en sak till som definitivt förtjänar ett omnämnande här är min favorit bland bokrelaterade podcasts: The Readers. Ännu en ny upptäckt som jag är jätteglad över :)

Den bästa faktaboken jag läste under året var Aran Knitting av Alice Starmore. Helt fantastisk och kommer förhoppningsvis att fortsätta användas flitigt av mig under kommande år.

Och sist men inte minst, årets bästa boktipsare: Joseph Morgan och hans BookRevolution.

Publicerat i: Meme