“Through Thick and Thin” av Gok Wan

Through Thick and Thin av Gok WanÄrlig, utlämnande och inspirerande

En underbart varm, utlämnande, ärlig och inspirerande självbiografi som handlar om bl a övervikt, anorexia, mobbning, kändisskap och dålig självkänsla, men kanske framför allt om okuvligt mod och oanad styrka.

Man kan inte låta bli att älska Gok Wan! Han vann mitt hjärta på nolltid när jag först upptäckte honom, då som programledare för den brittiska tv-serien How To Look Good Naked.

Den publika figuren Gok är så himla lätt att relatera till och ta till sig; så charmig, medkännande, omtänksam, rolig, förstående, lekfull, uppmuntrande, observant och stödjande på alla sätt och vis. Vem skulle väl inte vilja ha en alldeles egen Aunty Gok i sin vänskapskrets..?!

Men vem är personen bakom rollen, och vilket elände har han själv tvingats genomgå för att bli den man han är idag? Var kommer all denna genuina empati ifrån? Hur har han själv hanterat de allra tyngsta delarna av sin egen livssituation, och hur har det påverkat honom?

Läsningen är omväxlande djupt berörande, tårdrypande bitterljuv, skratta-högt-rolig, hjärtekrasande sorglig och underbart stärkande. Många gånger önskar jag att jag kunde sträcka in mina armar genom sidorna för att krama om Gok riktigt innerligt och länge… och lika många gånger fnittrar jag högt och är nära att klappa händerna i ren förtjusning.

Det är med beundransvärt mod och slående öppenhet som Gok berättar om sin barndom, uppväxt och alla utmaningar livet överöst honom med genom åren. Övervikt, ätstörningar, mobbning, att komma ut som gay, kändisskap, att hitta en karriär och ta sig framåt inom den, rasism, överansträngning och utmattning, att vara utan pengar, bristande självkänsla och skev kroppsuppfattning, …och förstås styrkan och glädjen som kommer ur att övervinna alla dessa svårigheter.

Han skriver ungefär som han pratar, och man känner lätt igen hans “röst”. Through Thick and Thin finns även som ljudbok, uppläst av Gok själv. Den upplästa versionen har ganska högt tempo, och är inte alls så snyftig och känslosam som man kanske skulle kunna tro.

De bitar jag själv känner igen mig i är när han berättar om sin utmattning… och jag blev så entusiastisk över tanken på ett ‘how to look good knackered‘ att jag faktiskt satte igång med att “gokka” mig själv, inspirerad av hans tricks och tillvägagångssätt. Det tog många månader att genomföra alla förändringarna jag ville, eftersom jag ju jämt är så otroligt utmattad (pga en kronisk neuroimmunologisk sjukdom) och för att min budget är så tight. Men det är fantastiskt så mycket man kan göra med hjälp av postorder och YouTube.com – till och med lära sig att klippa sitt eget hår..! :)

Gok Wan

I love you, Gok! Wishing you infinite love, joy and happiness 

Bokfakta

Titel: Through Thick and Thin: My Autobiography
Författare: Gok Wan
Språk: Engelska
Format: Inbunden
Antal sidor: 360
Utgiven av: Random House
Utgivningsland: Storbritannien
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9780091938390

Första meningen:
I don’t know how I got fat.

Beskrivning/baksidestext:
The lost insignificant fat boy will never leave me. I am sure the bullies had no idea that when they poked, pinched and called me names it would stay with me forever. After they had left me to cry, alone and unloved, they didn’t consider what damage they had done.

But today I thank them. For without the jibes and hate I wouldn’t be the person I am today.

Läs mer:
www.gokwan.com

 

Publicerat i: Betyg: 4/5, Biografier & självbiografier