“This: Prose and Poetry of Dancing Emptiness” av Sri HWL Poonja

This av HWL PoonjaUpplyftande, inspirerande och djupt berörande

En inspirerande och upplysande samling verser och visdomsord om andligt uppvaknande och insikten om allas vår sanna natur – vem och vad vi egentligen är.

Det är inte lätt att uttrycka i ord vad jag känner för den här boken… This: Prose and Poetry of Dancing Emptiness av Hariwansh Lal Poonja (även känd som Papaji) blev från allra första stund en av mina absoluta favoriter, och har sedan dess aldrig upphört att veckla ut sig och öppna upp sitt innehåll i nya dimensioner och i ständigt nytt ljus.

This är en slags diktsamling, och skulle nog lätt kunna uppfattas som ganska oansenlig vid första anblicken. Men skenet bedrar, för vad som ryms mellan pärmarna är inget mindre än en upplysande skrift; essensen av Papajis lära presenterad på ett både rättframt och lättillgängligt sätt.

You are the One which is aware
of the awareness of objects and ideas.
You are the One that is even more silent than awareness.
You are the Life which precedes the comcept oflife.
Your nature is silence and it is not attainable,
It always Is.

Det handlar alltså om andligt uppvaknande, om att nå insikt om allas vår sanna natur – vem och vad vi är – och i förlängningen det som brukar kallas andligt Självförverkligande eller att ‘bli upplyst’. Dessa begrepp associeras ofta med märkliga, utomordentliga och storslagna föreställningar om övernaturliga och mirakulösa egenskaper eller otroligt sällsynta, enastående och heliga, gudomligt utvalda personer; men sanningen är mycket mer ordinär och enkel än så. Det upplysta (uppvaknade) tillståndet eller varandet skulle man lika gärna kunna beskriva som vårt naturliga tillstånd, alltså det vi är: rent Medvetande, Existensens helhet.

HWL Poonja (Papaji)

Papaji

This blev ett av mina första möten med Papaji, när jag på måfå plockade upp den i en liten bokhandel tvärs över gatan från hans andliga mästare Ramana Maharishis ashram i den glödheta sydindiska staden Tiruvannamalai, en gång för vad känns som väldigt länge sedan. Boken och min vistelse i Tiru berörde mig så djupt att jag genast hängav mig åt att lusläsa fler av Papajis böcker, och jag letade även via internet rätt på några av hans elever och anhängare som undervisar och vägleder i samma anda. (Det var så jag upptäckte Mooji, som jag nu med oändlig kärlek och tacksamhet ser som min Guru.)

Men den där svettiga eftermiddagen i Tiru var ju som sagt inte riktigt första gången jag hörde talas om Papaji. Innan jag kom till Tiru hade jag nämligen varit ett antal veckor i det lilla och minst sagt brokiga samhället Arambol i Goa, där jag studerade tai chi med underbara Panda. Det var i Pandas närvaro som jag upplevde satsang för första gången, och det vore ingen överdrift att påstå att det förändrade mitt liv för alltid… Hur som helst, Panda var hos Papaji i Lucknow i början av 90-talet, och jag tror nog att Panda läste någon av Papajis texter för oss under kursen också.

Ramana Maharishi & HWL Poonja (Papaji)

Ramana & Papaji

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga mer om den här boken, annat än att den är otroligt inspirerande och läsvärd, och att jag rekommenderar den hett.

This är definitivt en av de mest och oftast omlästa böckerna i min bokhylla. Det har till och med hänt att jag köpt en extra kopia när jag varit på resande fot, eftersom jag längtat så mycket efter att läsa den på nytt…

Bokfakta

Titel: This: Prose and Poetry of Dancing Emptiness
Författare: Sri HWL Poonja (Papaji)
Sammanställd av: Prashanti och Vidyavati de Jager och Yudhishtara.
Språk: Engelska
Format: Häftad
Antal sidor: 128
Utgiven av: Full Circle
Utgivningsland: Indien
Utgivningsår: 2001
Första utgåvan: 1998
ISBN: 81-7621-054-4

Första meningen:
Self is what you are.

Beskrivning/baksidestext:
This book is a collection of prose and poetry by Sri H W L Poonja during gatherings with his students in North India. The discourses flow from his impeccable experience of the highest and yet simplest Truth: That we are pure Consciousness, the totality of Existence.

Papaji, as his loved ones call him, was born in the Punjab in 1910 to the sister of Swami Rama Tirtha, one of India’s most respected Saints. He realized the Truth when he was 8 years old. This realization infinitely blossomed when he met his Guru, Sri Ramana Maharishi, the Sage of Arunachala. When he left his body in September of 1997 this power exploded and is felt around the world now more than ever.

It is a very rare occurrence that a being like Papaji takes form, manifesting as a teacher of uncompromising absolute Truth, and says:

Look within,
There is no difference
between yourself, Self and Guru.
You are always Free.
There is no teacher,
there is no student,
there is no teaching.

 

Publicerat i: Andlighet & livsfilosofi, Betyg: 5/5, Indien, Poesi