“The Language of Ayurveda” av Nicolai Bachman

The Language of Ayurveda av Nicolai BachmanOmfattande, genomtänkt och lättanvänd

En mycket trevlig och användbar referensbok med ljud-CD, som gör det lätt att lära sig massor av ayurveda-relaterad sanskrit.

Den här fantastiska lilla boken och medföljande ljud-CD skaffade jag mig på eget initiativ (den ingick inte i kurslitteraturen) när jag utbildade mig till ayurveda-hälsovägledare, och den har verkligen varit en ovärderlig resurs.

Ayurveda är en tidlös indisk läkekonst med rötter i den urgamla vediska kulturen, vars nedtecknade källmaterial till allra största del är på sanskrit.

Så gott som alla nutida böcker och texter om ayurveda använder sig av någon form av godtycklig translitterering när det gäller ord och uttryck på sanskrit, vilket dels gör det omöjligt för läsaren att veta hur de ska uttalas och dels försvårar möjligheten att använda eventuella lingvistiska ledtrådar för att fördjupa sig i de olika koncepten. En av fördelarna är förstås att man slipper lära sig skriftspråket devanagari.

Man behöver inte kunna varken sanskrit eller devanagari för att ha rejäl nytta av den här boken. Det som gör den speciell är alla ord finns på både 1) korrekt och konsekvent translittererad sanskrit, 2) devanagari, och dessutom 3) översatt/förklarat på engelska. CD-skivorna är ytterligare ett suveränt hjälpmedel, speciellt värdefullt för de läsare som ännu inte är bekanta med translitterering eller hur sanskrit uttalas.

Om man kan devanagari, då? Och kanske dessutom förstår hindi eller något annat sanskritbaserat språk? Ja, då blir det naturligtvis ännu lite lättare att använda denna bok. (Och tvärt om, förstås – jag har haft stor nytta av det jag lärt mig om sanskrit och devanagari genom ayurveda och tack vare den här boken, när jag studerat hindi.)

Innehållet är väldigt omfattande och täcker allt: generella termer och vediska verser, grundläggande filosofiska och vetenskapliga uttryck, anatomi och fysiologi, samt ord och uttryck som har med undersökning, behandling och mediciner att göra. Det finns även en liten synonymlista, ett generöst grammatikavsnitt och lättbegripliga uttalsguider. I appendixen hittar man dessutom en rad användbara tabeller med tattvas, smaker, gunas, dhatus, subdoshas samt utförliga listor över doshornas olika egenskaper.

Boken är utmärkt organiserad, med tydligt index och register och hänvisningar till motsvarande spår på CDn. Informationen är noga grupperad och välstrukturerad, med tydliga rubriker och logisk följd. Allt detta gör det mycket lätt att hitta det man söker. Allt känns väldigt, väldigt genomtänkt.

Ljudet på CD-skivorna är fint och Bachmans röst behaglig att lyssna på. Han läser och uttalar varje ord/uttryck långsamt och utomordentligt tydligt två gånger på sanskrit, och mer avslappnat samt i ett något högre tempo en gång på engelska.

“The Language of Ayurveda” är den enda resurs i sitt slag som jag träffat på hittills. Jag sökte länge och väl både på internet och på plats i Indien, innan jag till slut fick mejlsvar från självaste Dr David Frawley (eller möjligtvis någon på hans kontor som svarar i hans namn) med tips om just Bachmans bok.

Eftersom jag själv bara studerat sanskrit på nybörjarnivå kan jag inte uttala mig om kvaliteten på Bachmans kunskaper. Det jag däremot kan säga är att det jag lärt mig har jag med gott resultat använt mig av i verkliga situationer, bland annat under slutfasen av min utbildning då jag genomförde ett forskningsprojekt i södra Indien och kom i kontakt med både apotekare och en rad olika ayurvedaläkare.

Jag beställde mitt exemplar direkt genom författarens webbsida. Det gick snabbt och smidigt.

Sammanfattningsvis en riktigt bra bok som jag varmt rekommenderar till alla som är seriöst intresserade av ayurveda och dess språk på en djupare nivå.

Bokfakta

Titel: The Language of Ayurveda
Författare: Nicolai Bachman
Språk: Engelska och sanskrit
Format: Spiralbunden + 2 stycken ljud-CD
Antal sidor: 130
Utgiven av: Trafford Publishing
Utgivningsland: USA
Utgivningsår: 2006
ISBN: 1-4120-6952-1

Första meningen:
Ayurveda, the “science of longevity,” is an ancient and timeless system of medicine based on how five fundamental elements (earch, water, fire, air and space) interact in nature.

Beskrivning/baksidestext:
The Language of Ayurveda is a collection of invocation chants, verses and terms relevant to the study of Ayurveda, presented in a spiral-bound book with 2 full audio CDs.

A listen and repeat audio-visual tool: follow the written Sanskrit verses and terms as you listen and repeat the Sanskrit sounds.

Includes: 8 chants of invocation, 15 verses on Ayurveda, over 850 terms on philosophy, texts, anatomy and physiology, examination and treatment, medicines and much more… all in the original Sanskrit, transliteration and translation.

Features: 81 tracks of digital audio. Clear, accurate pronounciation. English and Sanskrit indices. Reference tables.

Läs mer:
Sanskrit Sounds

Publicerat i: Ayurveda, Betyg: 5/5, Indien, Språk