“Sticka Sockor” av Bronwyn Lowenthal

Sticka Sockor av Bronwyn LowenthalSnygg, snäv och otillfredsställande

Stickade strumpor och sockor med snygg och rolig design; bra för inspiration men svag i många andra avseenden.

Jag stickade mitt första par sockor för ett par dagar sedan (jippie!), och som de flesta vet är sockstickning en synnerligen beroendeframkallande sysselsättning… ;) Jag använde ett par olika gratismönster från webben till att börja med, men till mitt andra par hittade jag inget mönster som motsvarade den design jag var ute efter så jag började leta efter tekniska beskrivningar av de olika “byggstenarna” för att kunna skapa ett eget mönster istället.

Den här boken lånade jag från bibblo, eftersom det var den första och enda boken om stickade sockor jag hittade, som inte var utlånad. Mina förhoppningar var att jag skulle kunna lära mig lite mer bland annat om olika tekniker för att konstruera hälar och fler tekniker för sockor stickade från tån upp (så man slipper oroa sig för om garnet ska ta slut innan man når ända fram till tån, utan istället i lugn och ro kunna bara sticka på så långt upp på benet som garnet räcker). Tyvärr hade inte just den här boken det jag var ute efter, men det var ändå lite roligt att bläddra genom den och bli inspirerad.

Boken är uppdelad i olika delar; modesockor, benvärmare, barnsockor, utesockor och innesockor. Total 34 olika mönster. Det finns även några sidor med kort information om garn, tillbehör och tekniker.

Variationerna är generösa både när det gäller färg, dekorationer, form och stil. Mönstren beskrivs som “lättstickade” och är tydligt och fint skrivna, men förutsätter uppenbarligen trots det att man redan kan en hel del vad gäller olika tekniker osv. På omslaget står det “för alla nivåer oavsett skicklighet”, men bland mönstren finns inga kommentarer eller markeringar utan man måste läsa igenom hela mönstret och själv gissa svårighetsgrad. De allra flesta instruktionerna är endast skrivna i text, men det finns några få ritade diagram också. På det hela taget skulle jag då verkligen inte rekommendera den här boken till en nybörjare…

Färgbilderna är ganska snygga, men tråkigt nog mer i “mode/katalogstil” och inte speciellt beskrivande alls när det gäller konstruktionsaspekten, t ex när man som jag vill veta vilken typ av hälkonstruktion som används — på många av bilderna har modellen till och med på sig skor… :( Lika tråkigt är det att det inte finns någon beskrivande text till mönstren heller, så det är helt omöjligt att veta hur resultatet kommer att bli om man som jag inte kan visualisera det utifrån att bara läsa radvis med instruktioner i stil med “14 rm, 2 rm tills, vänd“. Man kan ju förstås logga in på fantastiska stick- och virkwebben Ravelry.com – om man är medlem där – och bläddra sig fram till de olika mönstren för att kolla på andras färdiga projekt, men då har ju boken liksom förlorat hela sin poäng…

Det som förvånade mig allra mest var att varje modell bara finns i en enda storlek, (i de flesta fall liten damstorlek verkar det som, motsvarande gissningsvis ungefär skostorlek 36-37 kanske?). Inga tips eller instruktioner för hur man anpassar storleken heller, eller ens vilka mått mönstret är baserat på… Brukar det verkligen vara så här i stickböcker? Jag förväntar mig helt klart mer än så.

(I rättvisans namn kan jag ju även nämna att jag inte läst några stickböcker tidigare så jag har egentligen inget att jämföra med. Däremot är jag van att använda mönster från webben; många gratis, men även flera som jag köpt och laddat ner i .pdf-format. Min egen kunskapsnivå när det gäller stickning generellt skulle jag väl beskriva som nånstans mellan avancerad nybörjare och medelmåtta, kanske?)

Vad gäller översättningen från engelska till svenska så vill jag ge en stor eloge till översättaren Jane Löfgren, som jag (utan att ha läst originalet) tycker har lyckats jättebra!

Nej, tack… den här boken var inget för mig. Det finns så himla många bättre mönster och instruktioner på webben, om man bara lyckas hitta dem… Jag fortsätter att söka.

Bokfakta

Titel: Sticka Sockor
Originaltitel: Love to Knit Socks
Författare: Bronwyn Lowenthal
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Översättare: Jane Löfgren
Format: Häftad
Antal sidor: 128
Utgiven av: Valentin Förlag
Utgivningsland: Sverige
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-7233-175-4

Första meningen:
Efter många år i skymundan, diskret dolda under långbyxor och kjolar har nu sockor och strumpor blivit modeartiklar i sig.

Beskrivning/baksidestext:
Bronwyn Lowenthal designar stickat mode och sätter här sin fyndiga touche på trendiga sockor för pumps, roliga fli-flop-sockor, häftiga benvärmare med glitter, tjusiga spetsstickade sockor med strumpor, söta toffelsockar med körsbärsmotiv och gulliga babytofflor av kashmir – allt detta och mer därtill hittar du i Sticka sockor.

 

Publicerat i: Betyg: 1/5, Stickning & annat handarbete