Om

OANADE SIDOR är en blogg om böcker och annat som går att läsa. Bara för skojs skull.

Du kan mejla mig på oanadesidor (snabel-a) gmail (punkt) com
.

TIO FRÅGOR

1. Enbart utifrån vad som finns i min bokhylla, de slutsatser jag tror att folk skulle kunna tänkas dra om mig är…
Att jag är en sån som läser mycket, har många olika intressen och ganska bred smak när det gäller böcker (men av nån anledning verkar undvika deckare). Att jag är intresserad av holistisk hälsa, yoga och österländsk filosofi, och är superförtjust i att resa. Att jag ofta köper mina böcker från små bokhandlar i sydasien, gillar fantasy, älskar film och helst av allt läser skönlitteratur.

2. Tre författare som haft inflytande på eller ändrat mitt val av böcker är…
Maggie O’Farrell, Chitra Banerjee Divakaruni och Audrey Niffenegger skriver alla så himla bra att jag blivit mer och mer noga med vilka andra författare och böcker jag väljer. De har höjt mina förväntningar på böcker generellt, kan man nog säga.

3. Fem favoritböcker som jag ofta varmt rekommenderat till andra är…

  • The Snake Charmer av Sanjay Nigam
  • Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar av Isa Chandra Moskowitz och Terry Hope Romero
  • Guru! En resa i underlandet av Zac O’Yeah
  • A Fine Balance av Rohinton Mistry
  • Emptiness Dancing av Adyashanti

4. De poeter vars dikter jag tycker bäst om är…
Rumi och Pablo Neruda. Andra favoriter är bl a Rabindranath Tagore, Kabir och Hafiz.

5. Förutom svenska läser jag även på…
Engelska, faktiskt väldigt mycket oftare än svenska. Har genom åren även läst enstaka böcker på finska, tyska och franska samt ett par barnböcker på thai och hindi. Gillar att läsa Nerudas dikter på spanska och engelska sida vid sida.

6. När jag läser befinner jag mig helst…
På resande fot, i en hängmatta mellan två kokospalmer eller i en takträdgård i sydasien. Hörnsoffan här hemma är helt okej också.

7. En bok jag önskar att jag själv hade skrivit är…
Vilken som helst av Maggie O’Farrell!

8. Om jag skulle sätta ihop den ultimata presentkorgen för en bokälskare inte helt olik mig själv skulle den innehålla...
Tjocksockar, choklad, hemgjord chai masala, en Petzl pannlampa och en stor fleecefilt.

9. En bok som jag fått tag i på ett intressant sätt är…
Ett exemplar av Vedanta Treatise av A Parthasarathy som jag fick i avskedsgåva av mitt värdpar – ett äldre indiskt par från Malaysia – efter att jag bott hemma hos dem i Kuala Lumpur i en dryg vecka. Jag träffade dem under en utflykt i södra Indien, där de snabbt utsåg sig själva till mitt resesällskap för dagen eftersom alla busspassagerarna (indiska turister) tyckte det var förfärligt att jag reste ensam… I slutet av dagen bjöd de in mig att hälsa på dem om jag hade vägarna förbi KL, vilket jag faktiskt hade några månader senare.

10. Den bok som följt med mig till flest ställen är…
Svårt att säga, eftersom min ryggsäck alltid är full av böcker… kanske The Truth Is av Sri HWL Poonja, Bhagavad Gita eller Umrao Jaan Ada av Mirza Ruswa.