“Old Path White Clouds” av Thich Nhat Hanh

Old Path White Clouds av Thich Nhat HanhIntressant, intagande och jättefin

Mycket läsvärd berättelse om Siddhartha Gautama, mer känd som Buddha, och hans liv; baserad på över tjugo urgamla källskrifter.

Det här är min favorit bland Thich Nhat ‘Thây’ Hanhs alla böcker, och den bästa återberättelse av Buddhas liv och lära jag någonsin träffat på.

Det var långt ifrån den första boken om buddhism jag läste, men trots det fick den mig på ett värdefullt sätt att förstå och se många nya aspekter och nyanser på ytterligare nivåer. En av dess uppenbara styrkor är att den är så… mänsklig, i brist på ett bättre ord. Buddha var ju faktiskt inte buddhist, utan här handlar det om hans högst mänskliga funderingar, längtan, relationer, sorger, kärlek, sökande och insikter – essensen av (det som senare kom att bli) hans lära så som den tog form i hans eget liv med allt vad det innebär. Allt detta, skickligt sammanvävt med de buddhistiska lärorna så som vi känner till dem idag.

Berättelserna i boken är baserade på 24 urgamla pali, sanskrit och kinesiska källskrifter, men i Thâys händer får det hela en känsla av tidlöshet över sig.

Oavsett om man väljer att läsa Old Path White Clouds för att lära sig mer om buddhism eller som en roman för nöjes skull, så har den precis det där som gör den till en härlig och minnesvärd läsupplevelse. Både handlingen och rollfigurerna i sig är fascinerande, och berättelsen är välskriven på ett modernt, ganska enkelt och på sätt och vis avskalat sätt.

Mellan raderna känner man tydligt av Thâys värme, visdom och närvaro, vilket naturligtvis höjer det hela ännu ett snäpp.

Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh är högt respekterad och välkänd världen över som zenbuddhistisk munk, läromästare, poet, författare samt förepråkare av fred och mänskliga rättigheter. Han föddes i Vietnam 1926, blev munk vid 16 års ålder, och har därefter ägnat sitt liv åt undervisning och välgörenhetsarbete i olika former världen över. Efter att han under ett fredsuppdrag 1966 besökt Europa och USA förvisades han från Vietnam, vilket ledde till att han 1982 grundade det buddhistiska samhället Plum Village i Frankrike, där han fortfarande bor och arbetar. Hans elever och anhängare kallar honom ‘Thây’, vilket betyder lärare på vietnamesiska.

Jag upptäckte Old Path White Clouds för flera år sedan, i en av mina absoluta favoritbokaffärer – Asia Books i Bangkok – dagen innan jag skulle åka vidare till Vietnam. Resan var inte planerad i förväg, utan jag hade fått idén och spontant bokat biljetterna tidigare samma dag. Förutom en Lonely Planet Vietnam var jag nu alltså på jakt efter något med vietnamesisk anknytning att läsa, och jag valde till slut denna bok av min favorit bland vietnamesiska författare (eller ja… den enda jag känner till och dessutom den enda vars böcker jag hittade).

Old Path White Clouds visade sig senare vara det perfekta valet, och jag sträckläste den förnöjt under några stillsamma dagar i skuggan på stranden i Mui Ne :)

Kärlek och metta

Bokfakta

Titel: Old Path White Clouds: Walking in the Footsteps of the Buddha
Författare: Thich Nhat Hanh
Språk: Engelska
Format: Häftad
Antal sidor: 600
Utgiven av: Parallax Press
Utgivningsland: USA
Utgivningsår: 1991
ISBN: 978-0938077268

Första meningen:
Under the shadows of the green bamboo, the young bhikkhu, Svasti, sat cross-legged, concentrating on his breath.

Beskrivning/baksidestext:
Drawn from original sources, “Old Path White Clouds is the beautiful classic recounting of the life and teachings of Gautama Buddha over the course of eighty years. It is retold alternately through the eyes of Svasti, the buffalo boy who provided kusa grass for the Buddha’s enlightenment cushion, and the Buddha himself.

Mer info om Thich Nhat Hanh:
Plum Village

httpv://www.youtube.com/watch?v=odWIPhj-ivo

 

Publicerat i: Betyg: 4/5, Biografier & självbiografier, Buddhism, Indien