Nyfiken på “Ayurveda för ditt sinne”

Ayurveda för ditt sinne av Janesh VaidyaFina Frida Nilsson tipsade mig om Janesh Vaidyas Ayurveda för ditt sinne i en kommentar till ett av mina tidigare inlägg, och visst verkar den intressant!

Eller vad sägs om detta?

Ayurveda för ditt sinne består av tre huvudavsnitt. I den första delen beskrivs sambandet mellan kropp och sinne, och själens ursprung och transformation under livets gång. I den andra delen får du veta vilken kost och livsstil som passar just dig utifrån ditt dominerande element. Den tredje delen handlar om hur du kan använda energinivåerna i din kropp för att förbättra din psykiska och fysiska hälsa. Här finns också exempel på meditationsövningar av olika svårighetsgrad som du kan utföra hemma. .

Genom Janesh Vaidyas enkla men effektiva övningar lär vi oss att arbeta med våra chakran och därigenom styra våra tankar – att få distans istället för att fastna i negativa mönster. De specialutformade övningarna i meditation och fokusering hjälper oss dels att utveckla vårt inre, dels att hantera våra sociala relationer. De fungerar som ett vaccin mot stress och yttre krav. De lockar fram äkta glädje och livsenergi. Och det bästa av allt – de kan göras på egen hand, hemma eller borta

Det är flera saker som gör mig nyfiken på den här boken, inte minst det att han pratar om ”mind anatomy” – sinnets anatomi – som ju tillsammans med den andliga aspekten är mitt specialintresse inom ayurveda. Jag gillar också att den verkar så handgriplig, att den knyter ihop både teori och praktik.

Att den finns översatt till svenska är förstås också jätteroligt, och inte helt vanligt när det gäller det här ämnesområdet. Jag har i min roll som ayurveda-hälsorådgivare alltid ögonen öppna för bra böcker jag kan rekommendera till mina klienter, och eftersom så gott som alla av dem föredrar att läsa på svenska så är det ju extra roligt när man väl hittar nåt som kan tänkas passa.

Kanske kan detta bli en ny favorit? Jag ser med spänning och förväntan fram emot att läsa den.

Janesh Vaidya är från Kerala i Indien, ett av de områden i underbara Indien jag mer än gärna återvänder till gång på gång. Jag kan inte låta bli att associera till sol och stränder, varma leenden, vackra människor, yoga, kokosnötter och tempelelefanter, kalaripayattu (sydindisk kampsport där ayurveda utgör en betydlig del), avslappnande oljemassager, jättespännande konst av alla de slag, kathakali dansteater, masala chai och ljuvliga vegetariska curryrätter serverade på bananblad… och så förstås de fem veckor jag spenderade som patient på ett ayurvediskt sjukhus för några år sedan, med väldigt blandade känslor. Det var bland det jobbigaste jag någonsin upplevt, men samtidigt en av de allra största vändpunkterna i mitt liv.

Ayurveda är ju mer än bara en läkekonst, det är en holistisk livsfilosofi och finns som sådan alltid närvarande var man än befinner sig. Det är en ovärderlig bit av Indien som jag mer än gärna bär med mig i mitt hjärta 

Boken är utgiven av Bonnier Fakta våren 2011.

Mer info:
Ayurveda för ditt sinne (bokfakta på Bonnierforlagen.se)
www.janeshvaidya.com

 

Publicerat i: Andlighet & livsfilosofi, Ayurveda, Indien, Komplementärmedicin, Yoga & meditation