När har en bok blivit läst?

Efter hur stor del av en bok anser du att du läst den? Är det från början till slut, eller även om du hoppat över delar, eller överger den exempelvis halvvägs..?

Jag läste en diskussion häromdagen där några personer berättade att de ibland läser kanske bara en tredjedel av boken och sen recenserar, och markerar/ser den som “läst”. Det finns ju inga rätta eller fel svar när det gäller såna här frågor, men deras resonemang förvånade mig och fick mig att inse att jag ju faktiskt omedvetet antagit att folk läst hela boken från början till slut när de säger att de läst den.

Just i det här fallet handlade det om ett par bokbloggare vars bloggar jag brukar läsa, och detta gav mig onekligen en helt annan syn på deras recensioner och diskussionsinlägg. Tanken hade aldrig slagit mig att de inte sällan baserar sina intryck och åsikter på bara en liten del av berättelsen i fråga, eftersom de ju inte nämner det i sina inlägg utan kommenterar och skriver om boken som helhet.

Hmm… nja, ärligt talat så känns det inte riktigt schyst, inte helt rättvist mot varken boken, författaren eller läsarna… Ungefär som om en film skulle recenseras endast utifrån sin trailer, eller en tv-serie utifrån bara ett eller två avsnitt. Inte speciellt intressant, och inte vidare trovärdigt heller, som jag ser det. Om de recensenter som väljer att göra så istället skulle säga som det är, exempelvis att de läst en del av boken, då skulle det kännas helt okej för mig. Eller om de i sina texter på annat sätt skulle vara tydliga med att deras åsikter bara har att göra med vissa delar eller aspekter av berättelsen, exempelvis.

Det händer lite då och då att jag bara läser en bok halvvägs eller så, och sen överger den av en eller annan anledning. Jag brukar själv inte tänka på de böckerna som “lästa”, men webbplatser som exempelvis GoodReads har ju inget alternativ för “avbruten” eller “delvis läst”, så om jag inte helt enkelt tar bort den halvlästa boken från min lista så brukar jag trots allt i undantagsfall ibland markera den som läst utan att betygsätta den, och samtidigt lägga till den i en kategori som jag kallat “avbruten/abandoned”; speciellt ifall jag gjort anteckningar som jag gärna vill ha kvar.

Så, efter hur stor del av en bok anser du att du läst den? Jag är uppriktigt nyfiken, så berätta berätta..!

 

Publicerat i: Osorterat