Mafia Queens of Mumbai

Rani Mukherjee & Vishal Bharadwaj: Maffia Queens of Mumbai

Det här är en bok jag är jättenyfiken på!

“Mafia Queens of Mumbai” är verklighetsbaserad och handlar om kvinnliga gangsters i Mumbais undre värld. Den är skriven av brottsjournalisten Hussain Zaidi, sedan tidigare känd bland annat för boken “Black Friday: The True Story of the Bombay Bomb Blasts”, som senare filmatiserades av Anurag Kashyap. En riktigt ruggig film, men oj va’ bra den var… mycket bra soundtrack också.

Extra plus förstås, för att min favoritskådespelare Rani Mukherjee och fantastiska filmskaparen/mångsysslaren Vishal Bharadwaj var två av huvudgästerna vid releaseevenemanget som hölls i en bokaffär i Mumbai igår. Ryktet säger att han redan köpt rättigheterna och vill göra film av det hela. Får vi i så fall se Rani i rollen som maffiadrottning? Jag kan inte tänka mig annat än att hon skulle göra ett suveränt jobb. Och vad gäller Bharadwajs filmer så ser jag vad än han bestämmer sig för att göra, så himla bra är han på det han gör…

Boken är utgiven av Tranquebar Press och finns än så länge bara att köpa i Indien.

Visa synopsis »

Från Kamathipura till Dongri, från lönnmördare till gangsterbrudar; denna bok är en samling berättelser om kvinnor som blivit legender på Mumbais gator och i dess gränder. Berättad på ett fängslande sätt och tack vare minutiös bakgrundsundersökning avslöjas här en sida av Mumbais undre värld som aldrig tidigare skådats.

Smuggling, vapenhandel, droger, terrorism – under många årtionden har Mumbai levt i skuggan av dess undre värld. Dawood Ibrahim, Karim Lala, Varadarajan Mudaliar: dessa är namn som vilken indier som helst skulle känna igen. Analyserade i tryck och förevigade på film, deras liv och gäng och “verksamheter” finns där för den som vill ha informationen.

Men det har även funnits kvinnor som varit en del av denna skumma sida av staden, som gått jämsides med och ibland lett och manipulerat män i den undre världen till att driva deras egna olagliga verksamheter.

Här har brottsjournalisten S Hussain Zaidi och Jane Borges för första gången utforskat några av dessa kvinnors liv, och hur de med berått mod varit kapabla att ta sig fram i det som med all säkerhet var en manlig värld.

Konstigt nog har jag faktiskt gillat de böcker jag tidigare läst, som tillhört samma genre som denna, trots att jag fortfarande tror mig vara helt ointresserad av våld och politik och den typen av samhälleligt elände… Suketu Mehtas Maximum City: Bombay Lost and Found till exempel, var både bra och fascinerande. Den läste jag en gång när jag var just i Mumbai/Bombay, och det ska väl erkännas att den både fick mig att känna mig närmare staden samtidigt som den skrämde mig genom att öppna upp aspekter av samhället som jag annars aldrig skulle varit medveten om…

 

Publicerat i: Indien, Samhälle, brott & politik