Läsplatta: Sony Reader Pocket Edition

Läsplatta

När jag för några dagar sedan fick chansen att låna en läsplatta för e-böcker tyckte jag det var jätteroligt, men jag hade ingen aning om att jag skulle bli så här förtjust i den! Det är första gången jag provar läsa e-böcker på det här sättet, och jag måste verkligen säga att jag blev riktigt positivt överraskad :)

Tekniska detaljer
Läsplattan i fråga är en Sony PRS-350 Reader Pocket Edition, en lite äldre modell och en av de minsta och billigaste på marknaden. Den väger 155 g, mäter ca 10 x 14.5 x 0.85 cm och har en 5-tums pekskärm med 800×600 upplösning i 16-gradig gråskala, metallskal, och till skillnad från de nyare modellerna saknar den wifi/trådlös anslutning. 2 GB inbyggt flashminne (motsvarar ca 1 200 böcker), men ingen möjlighet för extra minneskort. Man kan välja mellan engelska och 6 andra menyspråk, men tyvärr saknas svenska. Det saknas stöd för ljudfiler. Det följde med en USB-sladd så man kan ansluta läsplattan till datorn för att ladda batteriet och föra över böcker.

Läsplattan stöder en rad olika format: ePub, Adobe pdf, Microsoft Word, txt, rtf, BBeB, jpg, gif, png, bmp samt DRM-kodade ePub-filer.

Det tog 3 timmar att ladda batteriet, som enligt tillverkaren ska räcka till läsning för två hela veckor (motsvarande ca 10 000 sidvändningar i följd, förutsatt att man bara läser och inte använder någon av de mer strömkrävande funktionerna).

Ingen kärlek vid första ögonkastet
Första intrycket gav väldigt blandade känslor; jag gillade hur den kändes och såg ut, men det tog en mindre evighet innan jag kom igång på riktigt och kunde börja läsa… Nog för att jag är rätt tekniskt lagd och tycker om att pyssla med både prylar och datorer, men det här var verkligen i det omständigaste laget även för mig :(

Mycket omständigt och krångligt att komma igång
Den första omständiga, krångliga biten: för att komma igång måste man installera och konfigurera själva läsplattan (välja språk, ställa in datum och tid, välja datumformat, välja ordlista, ställa in detaljer kring pekfunktionerna, välja tangentbordslayout, bestämma roteringsriktning för visningsläget osv, allt enligt de instruktioner som kommer upp på skärmen när man slår på den första gången), och därefter installera Sonys programvara Reader Library (på engelska, inte svenska) på sin dator, för att kunna köpa och föra över böcker. Sedan ska man skapa ett konto på Sonys webbplats om man vill registrera sin produkt för att få meddelanden om uppdateringar osv, och ytterligare ett konto hos Adobe som behövs för att ska kunna köpa e-böcker. Efter det måste man med hjälp av sitt Adobe-ID auktorisera både sin dator och läsplatta.

Det är varken intuitivt eller smidigt, utan man får själv hålla reda på vad som ska göras var, och bläddra sig fram och tillbaka i instruktionsboken. Ingen automatisk installation här, inte… Som tur var gick allt som det skulle för mig, utan några egentliga problem.

Det följde med ett par små infohäften i pappersformat med mycket kortfattade, grundläggande instruktioner på svenska, medan den fullständiga instruktionsboken är på engelska och finns att hitta i .pdf-format på läsplattans hårddisk. Installationsfilen för programvaran till datorn fanns också på läsplattans hårddisk.

Läsplatta

Att köpa och föra över böcker
Dags för nästa omständiga bit: att köpa och föra över böcker. Man kan via programmet Reader Library (på datorn) hitta länkar till vissa e-bokhandlar, men läsplattan är trevligt nog inte bunden till dem så man kan välja helt fritt var man vill köpa sina e-böcker.

Vad gäller utbudet så tycker jag det så här vid en första anblick verkar vara både rejält och tillfredsställande. Priserna för en och samma bok, exakt samma produkt, varierar väldigt mycket från ställe till ställe – ibland så mycket som 200 kr jämfört med 10 kr – så det lönar sig verkligen att leta runt innan man bestämmer sig. (Jag har ingen egentlig uppfattning om hur utbudet ser ut i jämförelse med det för andra läsplattor som exempelvis Amazons Kindle, men av det jag läst och hört av andra har jag förstått att det är skillnad.)

Det finns ganska gott om webbplatser som erbjuder gratis e-böcker också, främst engelskspråkiga klassiker men det finns en del annat också om man letar noga. (Utbudet av piratkopior av varierande kvalitet är stort, det också.)

Väljer man att registrera sin läsplatta hos tillverkaren blir man dessutom erbjuden att gratis ladda ner 100 engelskspråkiga klassiker, vilket ju är trevlig om man gillar den sortens böcker. Tyvärr verkar Sony ha problem med sin webbplats, för trots upprepade försök under de senaste dagarna lyckades jag inte registrera mig (felmeddelandet sa bara “tekniskt fel, försök senare”). Jag gav upp till slut, så jag har ingen aning om vilka böcker det är som ingår i erbjudandet.

Jag ville egentligen inte lägga ner några pengar på e-böcker eftersom jag ju bara har läsplattan tillfälligt, men när jag letade runt lite så lyckades jag hitta en bok jag länge varit nyfiken på (Florence and Giles av John Harding) för bara £0.99 på brittiska foyles.co.uk :)

För att kunna köpa boken via Foyles e-bokhandel var jag tvungen att registrera mig som kund (ännu ett användarkonto!) och betala med kort. För att kunna ladda ner boken fick jag sedan vänta på ett bekräftelsemejl, och när jag väl klickade på nedladdningslänken var jag tvungen att först ladda ner och installera programmet Adobe Digital Editions innan det gick att hämta själva e-boken. Det är lite olika från bokhandel till bokhandel och beroende på utgivare, men i det här fallet gällde max 3 nedladdningar så det gäller att inte klanta till det alltför många gånger… Den nedladdade e-boken öppnar man därefter i Reader Library, och därifrån kan man sedan dra-och-släppa den till läsplattan (som är ansluten till datorn via USB-sladden).

Puh… vid det här laget har det gått många timmar sedan jag packade upp läsplattan… Tid och tålamod, säger jag bara…

Läsplatta

Knappar och personliga inställningar
Användargränssnittet känns inte intuitivt alls för mig; jag lyckades ärligt talat inte ens lista ut hur man slog av läsplattan, utan var tvungen att ta hjälp av instruktionsboken (man måste hålla skjutreglaget i ytterläge i hela 3 sekunder, vilket är längre än mina längsta spontana försök var). Hade jag inte läst instruktionsboken från pärm till pärm skulle jag med all säkerhet ha missat många av läsplattans mer avancerade funktioner.

Det var väldigt mycket info och detaljer att ta in och försöka minnas i början, så efter ett par dagars användande läste jag faktiskt om instruktionsboken igen – det har jag nog aldrig någonsin behövt göra med någon annan teknisk pryl tidigare, vilket ju säger en hel del – och upptäckte faktiskt flera saker som jag missat första varvet, bland annat att det ju faktiskt går att få fram svenska tecken med hjälp av det virtuella tangentbordet; en funktion som var så dold och osynlig att jag länge trodde att den saknades. Huvudproblemet är nog att options-knappen gör så himla olika saker beroende på vilken vy man befinner sig i, och att man måste vet om man ska trycka på en knapp, peka/dubbelpeta/peka-och-hålla kvar/peka-och-dra på pekskärmen eller leta i nån av alla de olika undermenyerna för att nå den funktion man är ute efter. Det tog mig förvånansvärt länge att börja vänja mig och hitta rätt utan att behöva leta mig fram.

Det är lätt att bläddra (med en knapptryckning eller genom att dra fingret över skärmen), zooma in/ut, ändra teckenstorlek, slå upp ord i (den engelska-engelska) ordlistan, skapa bokmärken och ändra visningsläge (liggande/stående). Lite krångligare är det att välja bok (pga dålig överskådlighet när man har många böcker, och för att bara början av de lite längre titlarna visas i listan), söka i innehållet, sortera/gruppera böckerna och använda antecknings- och överstrykningsfunktionerna. Flera av de vanligaste funktionerna kräver både knapptryckning och ganska många pekningar, vilket är lite irriterande.

Pekskärmen funkar fint, och är smidig att använda med bara fingrarna. Det följer även med en liten pekpinne i metall+plast som är mycket användbar, inte bara för den med klumpiga fingrar.

Biblioteksprogrammet på datorn
Det medföljande programmet Reader Library är ganska enkelt och har inte speciellt många funktioner.

Som tur är finns det andra fristående gratisprogram - exempelvis Calibre - med större funktionalitet och som man lätt kan ladda ner från webben. Med Calibre kan man bland annat ändra metadatan för e-böckerna (den titel och författare som visas i läsplattans menyer, kategorier, betyg, ordningsföljd om boken tillhör en serie osv), och man kan lätt göra säkerhetskopior, söka, sortera, konvertera mellan olika format, synka innehållet mellan biblioteket och olika läsplattor, ladda ner innehåll från webben och spara i e-boksformat, läsa e-böcker på datorn och en massa annat mer eller mindre nödvändigt.

Själva läsupplevelsen då?
Suverän! Här kom den riktigt stora överraskningen för mig :) Skärmen är tydlig med jättefin skärpa och utan blänk; så himla snäll mot ögonen att läsandet rent av känns jättebehagligt! Mina fördomar om att det skulle vara ungefär som att läsa på en datorskärm fick ställa sig i skamvrån, för det här känns helt annorlunda :) Mycket stor skillnad, det här är verkligen mer som att läsa en vanlig bok i pappersformat! Härlig upptäckt för mig, som pga mina nuvarande neurologiska problem ibland har svårt med just datorskärmar osv.

Bläddringen från sida till sida är snabb nog, men det dyker upp ett slags “flimmer” som blinkar till just när man bläddrar. Det är lite irriterande, men inte hela världen.

Jag var till en början lite fundersam över det här med strålning, eftersom det ju är en elektronisk pryl och jag är rätt känslig för sånt; jag kan exempelvis inte prata alls i mobiltelefon nuförtiden, inte heller använda trådlös telefon några längre stunder, och jag känner av störningar i mina händer när jag använder bärbara datorns tangentbord. Men till min stora förtjusning känner jag inte av några konstigheter alls med läsplattan :) Jag gissar att avsaknaden av wifi är en stor fördel i det här avseendet.

Vidare känns läsplattan liten, lätt och behändig. Kanterna är nästan i minsta laget tycker jag, det finns inte riktigt plats för att få ett ordentligt grepp… men med tanke på att detta ju är just en “pocketmodell” så är det helt okej.

Hur det är att läsa i direkt solljus har jag ingen aning om, eftersom det ju är mitt i vintern här nu… men i mörkret i skenet av en lampa går det i alla fall finfint.

Bilderna jag fört över ser jättefina ut, måste jag säga. Trevligt att man kan välja sin egen skärmsläckare också.

Själva läsupplevelsen är alltså läsplattans absolut starkaste sida, som jag ser det. Helnöjd!

Läsplatta

Låna böcker från biblioteket
Men den här läsplattan kan man via datorn även låna böcker från biblioteket nere på stan, eftersom den (till skillnad från t ex Amazons Kindle) inte är låst till någon speciell utgivare. Detta är en funktion som känns jätteviktig för mig personligen.

Jag lånade en bok tidigare idag via mitt kommunbiblioteks webbtjänst, och måste säga att det var väldans enkelt och smidigt. Det var bara att leta rätt på boken, mata in lånekortsnummer, välja format och två-tre klick och några sekunder senare fanns boken på min läsplatta. Inga problem, inga oklarheter. Lånetiden i det här fallet är 28 dagar, vilket känns helt okej. När lånetiden passerat behöver man inte komma ihåg att lämna tillbaka boken heller, utan den blir helt enkelt bara spärrad och oläsbar.

Skulle jag rekommendera denna läsplatta till andra?
När min mamma hörde att jag skulle testa en läsplatta så frågade hon förväntansfullt om jag trodde att det kunde vara något för henne också. ‘Javisst, naturligtvis!’, svarade jag glatt. Men nu så här efter att ha bänglat mig igenom de tidskrävande installationerna och det tålamodsprövande krånglet med att hitta, köpa och föra över böcker, så skulle jag verkligen inte rekommendera denna läsplatta till henne.

Jag vet faktiskt inte riktigt vem jag skulle rekommendera den till överhuvudtaget… om någon. Det skulle väl i så fall kanske vara nån som nöjer sig med begränsad funktionalitet, talar flytande engelska, är van internet-användare, har gott om fritid och tålamod, inte är så noga när det gäller användarvänliga gränssnitt, och inte har råd att köpa nån av de dyrare modellerna. Nån som mig själv, med andra ord ;)

Läsplatta: användbar eller onödig?
För mig som inte har varken smartphone eller surfplatta är det här verkligen en användbar grej. Innan jag provade denna läsplatta trodde jag faktiskt inte alls att det var nåt jag skulle ha nån större nytta eller nöje av, men nu ser jag verkligen hur värdefull en läsplatta kan vara :) Inte istället för vanliga böcker, utan som ett komplement.

Prisvärd?
Priset för just den här läsplattan ligger för närvarande kring 1 200 kr och uppåt (bäst pris i skrivande stund hittar du bl a hos Bokus), så den är bland de billigaste man kan hitta. Eftersom jag inte testat några andra läsplattor än så har jag ju inget att jämföra med, men läser man om de som är dyrare så verkar de ha betydligt mer funktionalitet; wifi, webbläsare och internetuppkoppling, stöd för ljudfiler, plats för extra minneskort, bättre batteritid, mer lättanvänt gränssnitt osv.

Märkligt nog är e-böcker långt ifrån det billigaste sättet att läsa böcker på, speciellt med tanke på att man dels betalar för själva läsplattan och dels för varje bok. Jag blev faktiskt riktigt förvånad när jag upptäckte att en e-bok oftast kostar ungefär samma som en inbunden, alltså väldigt mycket mer än exempelvis en pocketutgåva…

Sammanfattning
Ja, tack! Sony PRS-350 Reader Pocket Edition är en jättetrevlig läsplatta som jag hemskt gärna använder :)

+ mycket tillfredsställande läsupplevelse
+ tydlig och bra pekskärm utan blänk
+ skärmen är mycket behaglig och snäll mot ögonen
+ klarar många format
+ generös batteritid
+ är inte låst till någon speciell leverantör eller utgivare
+ snygg design
+ behändigt format
+ relativt billig
+ kan läsa bibbloböcker
+ användbar anteckningsfunktion

- saknar wifi/trådlös anslutning, internetuppkoppling och webbläsare
- omständig att installera och komma igång med
- användargränssnittet är inte intuitivt, tar ett tag att lära sig
- inget stöd för ljudfiler
- det går inte att välja svenska som menyspråk
- finns ingen svensk ordlista
- pekskärmsanvändandet medför oönskade fingeravtryck
- saknar plats för extra minneskort
- liten skärm
- viss fördröjning och “flimmer” när man bläddrar
- batteriet måste laddas genom datorn via USB; nätadapter kostar extra
- skärmen är oskyddad, behöver extra fodral vid transport
- det går inte att byta teckensnitt
- informationen på Sonys svenska webbsida är knapphändig och dåligt översatt

 

Publicerat i: Läsplattor