“Kretsen” av Maggie Stiefvater

Kretsen av Maggie StiefvaterEn sak som jag både gillar och ogillar jättemycket är att en bok i översättning kan vara en helt annorlunda läsupplevelse än samma berättelse på originalspråk. Det är fascinerande hur himla mycket känslan, tonen, rytmen, flytet och helhetsintrycket kan förändras beroende på små nyanser i språket och ordvalen…

Jag har nyss läst Maggie Stiefvaters Kretsen, som är ett bra exempel på hur fint det kan bli när det väl lyckas. Måste motvilligt erkänna att jag är otroligt kräsen när det gäller översättningar, så det är ett väldigt bra betyg när det kommer från mig ;)

The Raven Boys, som boken heter på originalspråk (engelska), läste jag som e-bok förra året och den var en av 2012:s allra allra bästa böcker för mig. Att nu läsa den inbunden och på svenska kändes nära nog som att läsa en helt annan berättelse. På ett bra sätt :) Översättaren Carina Jansson förtjänar en stor eloge; att fånga känslan och nyanserna i Maggies texter och mellan raderna krävs verkligen att man har det lilla extra. Jag njöt fullt ut av att läsa Kretsen, men föredrar ändå originalet; för mig finns något magiskt och odefinierbart i Maggies skrivspråk som helt enkelt inte går att reproducera eller förklara… Suveräna böcker båda två, med andra ord!

Jag är så himla glad över att Maggies böcker ges ut på svenska, för de är absolut värda all den uppmärksamhet och alla de läsare de nånsin kan få..!

Det enda jag inte gillar med den här boken är den svenska titeln, för jag misstänker att den kan lura många att tro att det skulle vara nån dålig fuskkopia av Strandberg & Bergmark Elfgrens bok Cirkeln, vilket ju inte alls är sant. Och baksidestexten, den är inte bra alls… känns inte alls som att den speglar innehållet, gör inte berättelsen rättvisa för fem öre… Men omslaget är fint, ganska likt originalet (fast med lite tråkigare färger, överdrivet komplicerat typsnitt och utan de superläckra specialeffekterna i blodrött glänsande tryck).

Varmt tack till fina, generösa Fru Booked

Läs mer om mina tankar kring den här boken i mitt tidigare inlägg “The Raven Boys” av Maggie Stiefvater »

Lite mer om uppföljaren The Dream Thieves »

 

Publicerat i: Paranormal fantasy, Ungdomsromaner