“I Want Burning” av Coleman Barks

I Want Burning av Coleman BarksStämningsfull, hänförande och upplyftande

En hänförande upplevelse i ljudformat där den extatiska poesin presenteras i sitt ursprungliga sammanhang, framförd med känsla och inlevelse.

Idén bakom Coleman Barks inspelning I Want Burning: The Ecstatic World of Rumi, Hafiz, and Lalla är lysande; extatisk poesi reciterad till levande musik på plats inför en engagerad publik. Genomförandet i det här fallet är riktigt bra, men lämnar trots det en del att önska.

Under mina resor genom åren har jag vid flera tillfällen haft förmånen att få uppleva den här typen av föreställningar live, bland annat i Indien. Inte med Coleman Barks dock, även om det många gånger varit just hans tolkningar av bl a Rumis dikter som framförts. För mig är det en obeskrivlig och djupt berörande, innerlig upplevelse… fullkomligt hänförande…

Poesi som denna är ju onekligen fenomenal i sig, oavsett format, men för mig råder det ingen som helst tvekan om att en presentation som denna tar upplevelsen till nya höjder.

Jag har lyssnat på den här inspelningen om och om igen under de senaste dagarna, och jag tycker väldigt mycket om den. Barks röst och känsla är jättefin, musiken framförd med skicklighet och inlevelse, och poesin som valts ut är underbar.

Det jag inte gillar är redigeringen; som exempelvis att det kommer en sekvens med “kvällens sista dikt” och en hel del applåder bara några minuter in… det splittrar liksom illusionen av att man faktiskt lyssnar på en levande föreställning, och det bryter även flödet av energin/stämningen som byggs upp…

En aspekt som jag verkligen ogillar är kvinnans sångröst… inte behaglig alls tyvärr, tycker jag.

Men som sagt, suveränt sätt att presentera extatisk poesi på! Mer sånt här, tack!

Bokfakta

Titel: I Want Burning: The Ecstatic World of Rumi, Hafiz, and Lalla
Uppläsare: Coleman Barks
Språk: Engelska
Format: Ljudbok
Längd: 72 minuter
Utgiven av: Sounds True
Utgivningsland: USA
Utgivningsår: 2001
ISBN: 978-1-60407-147-4

Första meningen:
The poetry tonight will of course be the poetry of Jalaluddin Rumi.

Beskrivning/baksidestext:
Ecstatic Sufi Poetry Comes Alive

To fully experience the ecstatic poetry of the Middle and Near East, you must hear it as originally intended: stirred ablaze by inspired music and rhythms before a live audience.

On I Want Burning, Coleman Barks fuses his passionate scholarship with a deep feeling for the poetry of Rumi, Hafiz (a 14th-century Sufi mystic, called “one of the jewels in the necklace of Persian poetry”), and Lalla (an exquisite Kashmiri female poet of the 14th century). Includes more than 50 translations of this rare and moving work, accompanied by vocals, Peruvian flute, harmonium, and other instruments.

Mer info:
www.colemanbarks.com

 

Publicerat i: Betyg: 4/5, Ljudböcker, Persisk mystik, sufipoesi, Poesi