“How to Talk to a Widower” av Jonathan Tropper

How to Talk to a Widower av Jonathan TropperBitterljuv, roande och berörande

Riktigt roligt och berörande om glädje i sorgen, charmigt excentriska karaktärer och livets oförutsägbarhet.

Ett år har gått sedan 29-årige Doug förlorade sin fru i en olycka, och han vill helst bara bli lämnad ifred med sitt självömkande och sin whiskey. Inte helt lätt, eftersom han är omgiven av vänner och familj som vill annorlunda. Livet föser ut honom i vardagen igen, där han motsträvigt börjar lyfta blicken för att möta en problembenägen tonårig styvson, öppnar upp sitt hem för en tvillingsyster som ständigt blandar sig i, och börjar så småningom även att dejta på nytt…

Det är många månader sedan jag läste ut How to Talk to a Widower, men jag har inte lyckats förmå mig att skriva något om den förrän nu. Jag vet helt enkelt inte vad jag skulle kunna skriva för att göra den rättvisa…

Jonathan Tropper var ett helt obekant namn för mig tills jag läste Hyllans recension av Konsten att tala med en änkling, den svenska översättningen. Hyllans inlägg var så klockrent skrivet och det svenska omslaget så himla snyggt att boken genast kändes oemotståndlig. Men eftersom jag är så himla kräsen när det gäller översättningar så valde jag trots allt att köpa originalversionen på engelska. Jag kastade mig genast över den när den damp ner i brevlådan.

Det är inte så ofta jag skriver mejl till författare, men jag kunde inte låta bli att höra av mig till Tropper efter att ha läst den här boken. Det var en så himla härlig läsupplevelse för mig, och jag ville verkligen att han skulle veta det. Bitterljuvt är min absoluta favoritsmak, och jag blev superförtjust i Troppers magiska förmåga att trolla med ord (det sätt han trär ihop dem på får dem att glöda!) och jag beundrar verkligen flödet i hans berättarstil/röst. Berättelsen är jättefin, rollfigurerna och deras förhållanden är levande och klart minnesvärda, och dessutom finns där några helt fantastiska scener som jag misstänker kommer stanna hos mig länge länge… exempelvis den i kapitel 30 där de möts i biografen… ojoj. Ojoj. Den tog fullständigt andan ur mig, så vacker och berörande…

Situationerna och förhållandena i berättelsen är egentligen inget som jag själv kan känna igen mig i eller erfarenhetsmässigt relatera till, men det är något i den underliggande känslan som gör att allt ändå känns så otroligt relevant och nära.

Hyllan uttryckte det så himla bra i sin recension, “Karaktärerna i boken är så där skönt skruvade, lite lagom excentriska utan att bli överdrivna eller stereotyper.” Så sant! Tropper har på nåt outgrundligt sätt lyckats träffa den perfekta balansen mellan värme och svärta, humor och tyngd, och dessutom hittat ett annorlunda sätt att göra det meningsfulla lättsamt. Han låter oss se allvaret i situationen genom Dougs ögon, utan att Doug för den skull behöver ta sig själv på alltför stort allvar. Sällsynt. Underbart.

En av de aspekter jag tycker allra bäst om är just det, att Doug är så härligt insiktsfull på ett lågmält sätt, och ännu bättre att han faktiskt tillåter sig att fullständigt strunta i sin visdom för att istället helhjärtat bejaka ögonblicket i all sin trassliga härlighet, precis som det är med allt vad det innebär. Det här är en fenomenal egenskap som jag verkligen skulle vilja se mer av i fler böcker, och som jag personligen kan lära mig något av; att inte vara så hård mot mig själv, att inte alltid satsa allt krut på att göra det “rätta”, eftersom man ju “borde veta bättre”. Vetskapen kan ju mycket väl finnas där utan några som helst tvivel på en nivå (huvudet), men om den inte överensstämmer med upplevelsen (i hjärtat) här och nu,…

Tropper är utan tvekan en otroligt skicklig historieberättare, och jag blev så tagen av How to Talk to a Widower att jag genast kastade mig över datorn för att beställa resten av hans böcker. Allihopa.

Paramount Pictures har tydligen köpt upp filmrättigheterna, och jag hoppas verkligen att de spelar sina kort rätt för den här boken har potential att bli en fenomenalt bra romantisk komedi! (Jag skulle mer än gärna vilja se Ryan Gosling i huvudrollen.)

Det här var en av de mest givande läsupplevelserna jag haft på länge, väldigt roande och inspirerande på flera nivåer.

Bokfakta

Titel: How to Talk to a Widower
Författare: Jonathan Tropper
Språk: Engelska
Format: Häftad
Antal sidor: 341
Utgiven av: Orion Books
Utgivningsland: Storbritannien
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-0-7528-9319-8

Första meningen:
Russ is stoned.

Beskrivning/baksidestext:
When Doug married Hailey – beautiful, smart and ten years older – he left his carefree Manhattan life to live in the suburbs with her and her teenage son, Russ. Three years later, at 29, Doug has been a widower for twelve months and just wants to drown himself in self-pity and Jack Daniels. But his family has other ideas…

Russ is furious with Doug for not adopting him, and has fallen in with a bad crowd. Claire, Doug’s irrepressible, pregnant twin sister, has left her husband and, uninvited, moved in with Doug. And their sister Debbie is determined to have the perfect wedding, at any cost.

Soon, Doug finds himself trying to forge a relationship with Russ and reconnect with this own eccentric family, while reluctantly edging back into the complicated world of dating…

Läs mer:
www.jonathantropper.com

Publicerat i: Betyg: 5/5, Nutida skönlitteratur