“Fifty Shades of Grey” av E L James

Fifty Shades of Grey av E L JamesUselt skriven, porrig och motsägelsefull

Flicka möter pojke och har S&M-sex.

Det var den extrema och ihållande mediahypen som gjorde mig nyfiken på E L James Fifty Shades of Grey, och när Ian Somerhalder (en av mina favoriter bland tv-skådisar) fnissande uttryckte sitt varma intresse för rollen som Christian Grey i den kommande filmen, då lånade jag boken för att själv ta reda på vad som är så speciellt med den.

Jag läste första delarna av boken, och sen skummade jag resten. Först blev jag helt ställd och trodde jag hade råkat ta fel bok. Uselt skriven, tråkig och… skrattretande dålig, om jag ska vara ärlig. Hur kan det komma sig att folk hyllar detta?! Sen när jag kom till de erotiska delarna började jag förstå vad folk pratade om, även om jag fortfarande inte delade delas entusiasm. Den här boken var bara enda stor besvikelse för mig.

Handlingen i korthet: ung korkad naiv lättgenerad tjej (Anastasia Steele) med dålig självkänsla och oskulden i behåll träffar stenrik supersnygg mystisk kontrollerande manipulerande man (Christian Grey); inleder ett slags förhållande, och har S&M-sex.

Jag kan inte beskriva Fifty Shades of Grey (svensk titel “Femtio nyanser av honom”) som något annat än porr, och det menar jag inte på något som helst nedsättande sätt utan bara som ett konstaterande. Generellt sett har jag absolut inget emot sex och erotiska scener i böcker, men det här är verkligen inte min grej… det är fullständigt ointressant på ett litterärt plan och dessutom har den inget som jag finner ens i närheten av tändande, upphetsande eller sexigt.

De pratade förresten om den här boken i Babel på tv häromdagen, och där var det någon som påstod att sexscenerna är “trovärdiga på ett emotionellt plan”. Haha! Nää… Hahaha!! Det är då det sista jag skulle kalla dem :)

Eftersom jag aldrig läst något liknande så har jag inget att jämföra med, men det här är i mina ögon riktigt dåligt. Uselt skrivet; allt från det rent textmässiga och handlingen, till dialogerna och de endimensionella karaktärerna. Skrattretande många gånger, av helt fel anledningar… Det jag retar mig allra mest på är E L James evinnerliga skrivande på läsarens näsa; hennes irriterande övertydliga sätt att heeela tiden beskriva saker och ting på ungefär samma sätt som en riktigt dålig bilförsäljare som desperat försöker övertyga (läs: lura) sin korkade potentiella kund genom att med hög röst gång på gång upprepa de egenskaper han önskar skrotbilen hade men uppenbarligen inte visar några som helst tecken på. Den absoluta motsatsen till “show, don’t tell”, med andra ord. Till exempel beskrivs Anastasia flitigt upprepade gånger i texten som modig, intelligent och smart, samtidigt som i princip allt hon gör och säger ger mig som läsare intrycket att det egentligen är precis tvärtom. Onyanserat och motsägelsefullt.

En annan sak som retar mig är författarens märkliga sätt att använda vissa begrepp, som exempelvis “subconscious”, dvs det undermedvetna. Denna röst har en relativt stor plats i berättelsen, och skulle hon ha kallat det exempelvis Anastasias ‘samvete’ eller ‘ego’ så skulle jag inte ha reagerat, men att det skulle vara hennes undermedvetna röst det känns bara helt fel…

Handlingen lämnar även den en hel del att önska. Det känns väldigt enkelspårigt och förutsägbart. Allt tycks röra sig på ett och samma plan, utan vare sig djup eller fyllighet. Så gott som allt mellan sexscenerna känns som ansträngd utfyllnad och tråkigaste tänkbara transportsträckor, med sidlånga beskrivningar av nonsens och oväsentliga händelser och personer som inte har nåt med handlingen att göra (vilken sekreterare som tar hand om hennes ytterkläder när hon kommer in på kontoret, hur sekreteraren såg ut och vad hon hade på sig, vem som frågar om hon vill ha ett glas vatten, att hon får ett glas vatten osv osv osv) och som utan några som helst problem skulle kunna komprimeras ihop till en endaste kort mening. Fullständigt irrelevanta detaljer som varken för berättelsen framåt eller på djupet, och inte heller säger något om den som iakttar. Inget lyckat redigeringsjobb, med andra ord.

Men ibland blir redigeringsmissarna faktiskt riktigt roliga, som här exempelvis:

So young – and attractive, very attractive. He’s tall, dressed in a fine gray suit, white shirt, and black tie with unruly dark copper colored hair and intense, bright gray eyes that regard me shrewdly.

Jag har tyvärr inget snällt att säga om huvudpersonerna heller. Jag uppfattar Anastasia som en korkad, omogen, gnällig, extremt självcentrerad, ytlig, naiv, fördömande och på det hela taget väldigt osympatisk person. Men hon är inte heller otrevlig nog för att det ska vara roligt att avsky henne. Christian å andra sidan är våldsam, extremt kontrollerande och manipulativ på ett otäckt beräknande sätt… ungefär som en stalker, bortsett från att han inte ens försöker dölja det.

Måste passa på att säga att jag tycker det är väldigt märkligt och otrevligt att det här med stalking, kontroll och manipulation, svartsjuka och våldsamma män får så stor plats i romantiska förhållanden på film och i böcker nuförtiden; speciellt när det gäller målgruppen flickor, tonåringar och unga kvinnor. Det är inte företeelsen i sig som gör mig illa berörd, för så ser ju verkligheten tyvärr ut ibland, utan att det oftast blir belyst på ett eller annat positivt sätt… som om det vore nåt fint och åtråvärt att ens svartsjuka, manipulativa pojkvän uttryckte sin “kärlek” genom våld, känslomässig utpressning och vredesutbrott?! Det känns inte alls okej.

En annan motsägelsefull vinkel som stör mig är det här med BDSM. Å ena sidan känns det som att jag som läsare förväntas se det som något fult, skamligt, chockerande och “mörkt” (ett synsätt som jag personligen inte håller med om), medan det å andra sidan samtidigt verkar som om BDSM är tänkt att vara den stora “lockelsen”, det som ska få mig som läsare att tända till. Det funkar inte för mig, helt enkelt.

Det gör mig faktiskt ledsen att sånt här (som enligt min personliga åsikt är) skräp får tung mediabackning och värsta pr-påslaget, toppar bestseller-listor osv, medan helt fantastiska författare och deras underbara berättelser förblir osynliga. Samtidigt ska jag väl erkänna att författaraspiranten i mig jublar, för om till och med en bok som denna kan bli läst och omtyckt av så många, ja då är ju allt möjligt! ;) Jag kan inte annat än anta att detta bara handlar om pengar, att någon person någonstans i affärsvärlden insett att detta är ett utomordentligt tillfälle att tjäna rejält med pengar. Det får mig oundvikligen att tänka på luftslott och kejsarens nya kläder…

Även fast jag själv tycker att just den här boken är skräp så vill jag poängtera att jag tycker att det är jättepositivt om den på något sätt kan göra denna genre (porr? erotik?) mer accepterad och mindre skamlig i samhällets ögon. Det finns helt klart ett stort värde i sånt som kan bidra till att göra samhället mer tillåtande och accepterande, och mindre fördömande när det gäller sexuella läggningar, alternativa livsstilar och annat som har med folks personliga angelägenheter och preferenser att göra. På sätt och vis är jag mycket förvånad över att så många talar så öppet om dessa böcker (Fifty Shades of Grey är första delen i en trilogi), och samtidigt är jag mycket positivt överraskad :) Jag tycker det är jättehärligt att folk är så frispråkiga, och jag hoppas att denna stämning fortsätter att sprida sig vidare åt alla håll och kanter så att ingen någonstans någonsin ska behöva skämmas för vilka böcker de än väljer att läsa..!

Ytterligare en aspekt som jag vill kommentera är det här med fanfic och copyright osv. Denna berättelse var tydligen Twilight (Stephenie Meyer) fanfiction från början, så då kan man väl kanske anta att Christrian Grey = Edward, Anastasia Steele = Bella och José = Jacob? Hmm… Twilight var ju inte direkt nån litterär njutning i sig (jag har bara läst första och sista boken), men filmerna gillar jag jättemycket :) Konceptuellt kan jag se och förstå likheterna mellan Twilight och Fifty Shades, men för mig har de upplevelsemässigt inget som helst gemensamt. Inget av det jag gillade med Twilight finns det några som helst spår av här, och jag tycker det är fullständigt nonsens och rent ut sagt vilseledande marknadsföring att kalla det här “Twilight för vuxna”.

Å andra sidan kan jag förstå att många är upprörda. Är det okej att sno någon annans unika, lätt igenkännbara rollfigurer som de skapat och lagt ner en himla massa tid-möda-kärlek kring, för att omarbeta kringhistorien och sedan presentera det som ditt eget verk? Är det schysst att utnyttja någon annans kreativa egendom för att sno deras publik (fan base)? Nej, jag tycker faktiskt inte att det är okej. Men var går gränsen? Twilight är ju inte helt olikt Lisa Jane Smiths The Vampire Diaries-serie heller…

Speciellt med tanke på att denna berättelse startade som fanfic så antar jag att James hade väldigt roligt när hon skrev Fifty Shades of Grey, att det var nåt hon verkligen gjorde för nöjes skull. För det och för bokens internationella framgång är jag väldigt, väldigt glad för hennes skull!

Som sagt, tydligen ska nu denna bok bli film. Jaha, ska de göra en porrfilm nu då eller vad har de tänkt? Rättigheterna lär ha sålts för helt vansinnigt mycket pengar. Mitt hjärta värker för alla underbetalda, superbegåvade och konstant undervärderade manusförfattare världen över. Jag önskar så innerligt att film och böcker kunde få handla om underhållning och konstnärligt, kreativt uttryck istället för pengar… Oavsett vad det blir av den tänkta filmatiseringen så känns det verkligen inte som nåt jag skulle vilja se, oavsett. Inte ens om Ian Somerhalder har huvudrollen.

Jag misstänker att mina åsikter är i minoritet gentemot alla de som tyckt väldigt mycket om Fifty Shades of Grey. Det skulle vara jätteintressant att få höra vad det är som ni andra tyckte så mycket om med den här boken, så berätta gärna.

Det är fritt fram för diskussion här nedanför i kommenterna! Var inte blyg ;)

Bokfakta

Titel: Fifty Shades of Grey
Författare: E L James
Språk: Engelska
Format: E-bok
Antal sidor: 341
Utgiven av: The Writer’s Coffee Shop
Utgivningsland: Australien
Utgivningsår: 2011
eISBN: 978-1-61213-029-3

Första meningen:
I scowl with frustration at myself in the mirror.

Beskrivning/baksidestext:
When literature student Anastasia Steele interviews successful entrepreneur Christian Grey, she finds him very attractive and deeply intimidating. Convinced that their meeting went badly, she tries to put him out of her mind until he turns up at the store where she works part-time, and invites her out.

Unworldly and innocent, Ana is shocked to find she wants this man. And, when he warns her to keep her distance, it only makes her want him more.

But Grey is tormented by inner demons, and consumed by the need to control. As they embark on a passionate love affair, Ana discovers more about her own desires, as well as the dark secrets Grey keeps hidden away from public view.

 

Publicerat i: Betyg: 1/5, Erotik