En tillbakablick på 2014

Favoriter 2014

några av mina favoriter :)

Denna tillbakablick handlar om de böcker jag läst under året som gått, 2014.

Questions Quite Stolen from Dolce Belezza, thank you! Fritt översatta och omformulerade.

1. Årets bästa bok
Jag har läst många jättebra böcker i år, så det är helt omöjligt att välja bara en… Här är några av mina absoluta favoriter (i ingen speciell ordning):
Blue Lily, Lily Blue  och Sinner av Maggie Stiefvater
White Fire av Mooji
The Golem and the Jinni av Helene Wecker
The Ashes of Love av Rupert Spira

2. Mest positiva överraskningen
Twilight: The Graphic Novel, del 1 och 2 är Young Kims tolkning av Stephenie Meyers roman (som jag inte alls tyckte om). Väldigt fint tecknat och jag gillar dem så himla mycket! :) Jag hade höga förväntningar, oförklarligt nog, och ändå blev de överträffade med råge..! (Tusen tack, Lotta! )

3. Största besvikelsen
Jag tvekar ju inte inför att överge böcker mitt i om de inte faller mig i smaken, och i år har rätt många böcker råkat ut för det ödet… Men av de usla böcker jag trots allt läste ut var nog L J Smiths nya The Vampire Diaries: Evensong-böcker det allra värsta bottennappet… urrgh, de vill jag helst glömma helt.

4. Den bok jag rekommenderat flest gånger
The Golem and the Jinni av Helene Wecker, för att den är så himla annorlunda och underbar, vackert skriven och jätteskickligt berättad, med otroligt stämningsfulla miljöer och oförglömliga rollfigurer :) Läs, läs!

5. Den bästa serien jag upptäckte
Anna and the French Kiss, Lola and the Boy Next Door och Isla and the Happily Every After av Stephanie Perkins :) Lättsmält underhållning som passade mig perfekt just där och då!

6. Nya favoritförfattare jag upptäckte
Helene Wecker är den jag allra helst vill läsa mer av! Rainbow Rowell (Eleanor & Park, Fangirl) och Stephanie Perkins har fångat min uppmärksamhet också. (Fast jag måste säga att jag inte är ett endaste dugg intresserad av att läsa mer om Simon Snow…)

7. Mest spännande sträckläsningsboken
Sinner (fjärde delen i Shiver-serien) av Maggie Stiefvater var den jag inte kunde lägga ifrån mig. Kanske inte mest “spännande”, men mest oemotståndliga bladvändaren i alla fall :) Jeaniene Frosts böcker Once Burned och Twice Tempted lockade också till sträckläsning.

8. Den bok jag såg fram emot mest
Som alltid och jämt, allt nytt från Maggie Stiefvater! Sinner och Blue Lily, Lily Blue; de var helt klart värda att vänta på, uppfyllde alla mina förväntningar och mer därtill :)

9. Årets favoritomslag
The Golem and the Jinni av Helene Wecker

10. Mest minnesvärda rollfiguren
Många att välja bland här också, jag har flera favoriter… Chava & Ahmad, titelfigurerna i The Golem and the Jinni av Helene Wecker, är givetvis helt oförglömliga :) Eleanor & Park från Rainbow Rowells bok med samma namn, de dröjde sig kvar bra länge de också. Nu läste jag ju alldeles nyss ut The Rosie Project av Graeme Simsion men jag misstänker att Don Tillman lär stanna kvar i minnet rätt länge han också :) När det gäller non-fic så är det Temple Grandin som jag först kommer att tänka på.

11. Den vackrast skrivna boken
Återigen, finns mycket att välja bland! Allt av Rupert Spira (The Ashes of Love, The Transparency of Things, Presence I och II) och Mooji (White Fire), så otroligt berörande att man blir alldeles varm i hjärtat och får gåshud över hela kroppen…  Också helt fenomenalt skrivet, fast väldigt annorlunda, är Maggie Stiefvaters Sinner och Blue Lily, Lily Blue.

12. Den bok som gjorde störst intryck på mig
The Ashes of Love av Rupert Spira. Ord räcker inte till,… ॐ

13. Den bok jag inte begriper att jag väntade med att läsa ända tills i år
The Secret History av Donna Tartt är en sån där bok som “alla” tjatat på mig i jättemånga år om att jag måste läsa. Jag började lyssna på den som ljudbok, men det gick väldigt trögt. Jag har lyssnat på ungefär halva nu (dvs väldigt många timmar!), men… den har fortfarande inte fångat mig. Kanske, kanske inte, kommer jag ge den en chans i pappersform istället, för att se om det formatet funkar bättre…

14. Favoritstycke eller citat
Återigen, det finns så himla mycket att välja bland!

“She recognized the strange happiness that came from loving something without knowing why you did, that strange happiness that was sometimes so big that it felt like sadness. It was the way she felt when she looked at the stars.” ― Maggie Stiefvater, The Raven Boys

15. Den bok det är mest troligt att jag kommer läsa om under 2015
Ashes of Love av Rupert Spira, White Fire av Mooji.

16. Den scen i en bok som chockade mig mest, gjorde mig upprörd, eller som jag inte kunde bärga mig att diskutera med någon (men-för-helvete-ögonblick, häpnadsväckande avslöjande, supersexig scen etc)
The Vampire Diaries: Evensong-böckerna av L J Smith… totalt bottennapp i mina ögon, men jag ville jättegärna höra andras åsikter och tankar om den, för att ge dem en chans till så att säga, ifall nån annan kunde tillföra nåt slags nytt perspektiv som skulle få mig att se dem i ett annorlunda ljus.

17. Något annat att tillägga?
Vampyrbokcirkeln har varit en av årets höjdpunkter! Nya upptäckter, intressanta diskussioner, trevlig gemenskap och så mycket mer :)

Jag läste några böcker ur en kategori jag aldrig tidigare utforskat: konst och måleri. Bara för skojs skull, för jag har sedan i höstas snöat in på art journaling :)

En tråkig sak är att biblioteket i mitt län kraftigt begränsat antalet e-bokslån till endast 2 per månad :(

Årets långkörare har varit Bort, Bort av Anjum Hasan. Så himla bra, och så mycket Indien! Den här har jag ransonerat och verkligen dragit ut på, för att den ska räcka länge länge… jag har fortfarande inte läst ut den :)

Den intressantaste bok-podcasten som jag upptäckte i år var Jen Campbells vlog (författaren av fenomenala Weird Things Customers Say in Bookshops-serien).

Om du läst mina tidigare inlägg vet du nog att jag senaste åren befunnit mig i en mardrömslik situation där jag tvingats kämpa för mitt liv i en aldrig sinande rad av byråkratiska/juridiska processer. När domstolen väl gick till beslut för ett par månader sedan så gav de mig rätt, även retroaktivt, så det verkar som att just denna del av kampen är över tills vidare :) Jag är superlycklig, oerhört lättad och så otroligt tacksam… och jag hoppas på väldigt mycket mer fri tid för nöjesläsning och bloggen framöver!

Sist men inte minst, årets bästa boktipsare: underbara bloggarna Hyllan och Bokstävlarna, fortfarande två av mina allra mesta favoriter :)

 

Publicerat i: Meme