En tillbakablick på 2013

Denna tillbakablick handlar om de böcker jag läst under året som gått, 2013.

Förra året skrev jag som följer, och jag kan inte annat än säga samma sak igen:

Jag har läst många fler böcker än jag hade vågat hoppas på, även om vad jag läser och hur mycket jag bloggar fortfarande är rejält begränsat pga väldigt skröplig hälsa. Jag har tvingats välja betydligt mer lättlästa böcker än jag annars skulle ha gjort, vilket trevligt nog har fått mig att upptäcka nya författare och genrer som nog annars skulle gått mig förbi. [...] En annan sak jag gjort annorlunda i år är att jag ofta läst många böcker på samma gång, och sen hoppat mellan dem allt efter humör.

[...] Jag är oerhört tacksam för de recensionsex som olika förlag skickat till mig, så mycket mer jag och tacksam än ni nånsin anar… och jag är oerhört ledsen över att jag inte kunnat skriva de inlägg som dessa böcker förtjänar.  Men det kommer, inte en enda bok är bortglömd.

Questions Quite Stolen from Dolce Belezza, thank you! Fritt översatta och omformulerade.

1. Årets bästa bok
Instructions for a Heatwave av Maggie O’Farrell, The Way of Liberation av Adyashanti, och Isa Does It av Isa Chandra Moskowitz.

2. Mest positiva överraskningen
När Maggie Stiefvater tillkännagav att den hemliga romanen hon skrivit på är en fortsättning på Shiver-trilogin! Sinner förväntas komma ut 1 juli 2014 :)

3. Största besvikelsen
The Magicians av Lev Grossman. Vissa delar var toppen, medan andra (Fillory-tramset…) så katastrofalt ointressanta att de saboterade hela berättelsen :(

Hyperbole and a Half av Allie Brosch var ett riktigt bottennapp för mig… Jag brukar ju gilla hennes knasiga webbserier annars (ååh, oförglömliga Alot!!), men för mig funkade de inte alls i (e-)bokform…

Filmatiseringen av Cassandra Clares City of Bones tyckte jag var riktigt usel. Jag läste boken bara för att jag ville ha läst den innan jag såg filmen, som jag ville se bara för underbara Aidan Turner (vampyren Mitchell från tv-serien Being Human ). Boken var väl ingen höjdare den heller, men den förtjänade verkligen så mycket bättre!

4. Den bok jag rekommenderat flest gånger
Gissningsvis More Weird Things Customers Say in Bookshops av Jen Campbell; väldigt, väldigt rolig! och lagomt bitterljuv.

5. Den bästa serien jag upptäckte
Årets allra bästa serie The Sword of Truth av Terry Goodkind var egentligen inte ny för mig, eftersom jag började läsa den för många år sedan, men den känns ny eftersom jag inte minns nånting från den, så nu började jag läsa den från allra första början igen. Tv-serien som inspirerades av de här böckerna, Legend of the Seeker, ser jag fortfarande mer än gärna om och om igen :)

6. Nya favoritförfattare jag upptäckte
Hannele Mikaela Taivassalo, henne vill jag absolut läsa mer av! Gillian Flynn och Justin Cronin skriver ju också fantastisk, de skulle jag gärna läsa mer av ifall jag skulle bli på humör för den typen av berättelser nån gång framöver.

7. Mest spännande sträckläsningsboken
Gone Girl av Gillian Flynn, inte helt oväntat. Jag är så himla glad över att jag lyckades klara mig undan spoilers, även fast jag läste boken så långt efter “alla andra” :)

8. Den bok jag såg fram emot mest
Utan tvekan The Dream Thieves av Maggie Stiefvater, den andra delen i The Raven Boys-serien. Kanske var det så att mina höga förhoppningar inte riktigt gjorde boken rättvisa, för även om den var riktigt riktigt bra, så kändes den inte 100% tillfredsställande för mig. Handlingen, atmosfären, hur fokus låg på de olika karaktärerna, och berättelsens röda tråd — allt det var… annorlunda. Jag är säker på att Stiefvater hade kunnat välja att skriva The Dream Thieves annorlunda på ett sätt som hade gjort att merparten av hennes läsare hade tyckt ännu mer om den, men jag har fått intrycket av att hon är en egensinnig person som mer än gärna gör saker och ting annorlunda för att hon har lust att göra nåt udda bara för sakens skull, att hon gärna väljer nåt oväntat som kanske inte riktigt är i harmoni med berättelsen som helhet hellre än att göra nåt självklart eller “vanligt”; ett tveeggat svärd för mig som läsare.

Men jag gillade den som sagt oavsett, och nu ser jag fram emot nästa del i serien, och påminner mig själv om att släppa alla slags förhoppningar och förväntningar, och att läsa den helt förutsättningslöst — se böckerna lite mer som om de vore fristående än delar i en serie.

9. Årets favoritomslag
Jag tycker det har varit rätt snålt med fina omslag i år, både vad gäller de böcker jag läst och nya böcker som getts ut i år. Den här har jag inte läst (än) så jag vet inte hur väl den speglar känslan av innehållet, men jag gillar det svenska omslaget:
Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt

Apropå vargar så tycker jag det är fullständigt oacceptabelt och fruktansvärt hur våra svenska vargar hänsynslöst våldsjagas och svartmålas med hjälp av skräckpropaganda, och används som brickor i det politiska spelet osv :( Jag tror personligen att en jätteviktigt del i att rädda dem är att se till att de får ett högre värde räknat i pengar (enormt tråkigt att liv ska värderas i kronor, men det verkar ju ledsamt nog vara så vårt samhälle ser ut idag), till exempel genom att stenhårt marknadsföra exklusiva “wolf tracking holidays” utomlands. Wild Sweden till exempel, är ett toppenföretag med massor av kunskap, erfarenhet och väldigt god etik, så dem kan jag varmt rekommendera ifall ni vill bjuda någon på en otroligt speciell och äkta upplevelse, oavsett om det är vargspårning eller andra vildmarksäventyr. (Ifall nån undrar: nej, detta är absolut ingen köpt reklam och inget jag får betalt för att skriva!)

10. Mest minnesvärda rollfiguren
Amy i Gillian Flynns Gone Girl.

11. Den vackrast skrivna boken
Svulten av Hannele Mikaela Taivassalo, Instructions for a Heatwave av Maggie O’Farrell och The Dream Thieves av Maggie Stiefvater.

12. Den bok som gjorde störst intryck på mig
More Weird Things Customers Say In Bookshops av Jen Campbell är utan tvekan den som fått mig att skratta högst och mest :)

Respect the Spindle av Abby Franquemont och Spinner’s Book of Yarn Designs av Sarah Anderson är de två jag lärt mig mest av.

The Way of Liberation av Adyashanti är den som ligger mig allra varmast om hjärtat.

Men bland romanerna så är det nog faktiskt ingen som stannat kvar hos mig i varken känsla eller sinne… flera av dem var fantastiska för stunden, men lämnade inget bestående avtryck.

13. Den bok jag inte begriper att jag väntade med att läsa ända tills i år
Wizard’s First Rule av Terry Goodkind. Hur kan det komma sig att jag liksom glömde bort den serien i alla dessa år?! Helt obegripligt…

14. Favoritstycke eller citat
“[...] and while we lay there I was all right and the world was all right and everything that might not be all right was on hold.” – Sunshine, Robin McKinley

“Maybe she’d go for a walk, just her and the pink switchblade. They were a good pair. Both incapable of opening up without cutting someone.” – The Dream Thieves, Maggie Stiefvater

“When Zen is not Zen, nothing exists.” – Zen Mind, Beginner’s Mind; Shunryo Suzuki

“His kiss disgusts me; it’s nibbly and hesitant, like a fish.” – Gone Girl, Gillian Flynn

15. Den bok det är mest troligt att jag kommer läsa om under 2014
The Way of Liberation av Adyashanti.

16. Den scen i en bok som chockade mig mest, gjorde mig upprörd, eller som jag inte kunde bärga mig att diskutera med någon (men-för-helvete-ögonblick, häpnadsväckande avslöjande, supersexig scen etc)
Hmm… kommer inte på nåt speciellt. Men det fanns en hel del i Justin Cronins The Passage , som vi läste för Vampyrbokcirkeln, som gjorde att jag kände mig mig riktigt obehaglig till mods. Inte på så sätt att det var chockerande, men jag insåg att den typen av berättelser inte alls passar mig nuförtiden, oavsett hur genialt välskrivna de än är.

Fillory-svamlet i Lev Grossmans The Magicians störde jag mig i och för sig väldigt mycket på, så himla tråkigt och ointressant och jag kände mest bara att jag hade lust att riva ut de sidorna ur boken… bläh. Det händer väldigt sällan att jag blir så där irriterad på en bok, men jag gissar att det kan ha att göra med att jag blev så himla besviken över att den potential jag i övrigt såg i boken gick om intet.

17. Något annat att tillägga?
I början av året hade vi vår allra första träff med Vampyrbokcirkeln. Det blev verkligen jättelyckat på alla sätt och vis, och sedan dess har det bara fortsatt att bli allt bättre! Väldigt roligt att ha träffarna att se fram emot, och spännande med alla nya bokval, nya bekantskaper :)

Vampyrbokcirkeln ynglade dessutom av sig! Vampyrbloggen kom till världen, och finns nu på Twitter också :)

Det är med stor sorg som jag noterar hur få inlägg jag skrivit på bloggen i år, hur pass få (relativt sett!) böcker jag läst… Det beror även i år på att all min tid och kraft och pengar och fruktansvärt mycket mer därtill har gått till att i domstol och andra instanser slåss mot systemet för att få den sjukvård och ersättning från sjukförsäkringen som jag enligt lag har rätt till, men som jag nekas år efter år trots de upprepade anmälningar och överklagningar jag gjort. Det har gått så långt att det nu är en fråga om liv eller död, men jag möts fortfarande mest bara av generell nonchalans, okunskap, och upprepade avslag på ansökningar och överklagningar. Kampen fortsätter in på nästa år…

Den intressantaste bok-podcasten som jag upptäckte i år var Science Fiction Bokhandelns poddradio. Jag ser fram emot nya avsnitt!

Sist men inte minst, årets bästa boktipsare: underbara bloggarna Bokstävlarna och Hyllan, fortfarande två av mina allra mesta favoriter :)

 

Publicerat i: Meme