“Dark Lover” av J R Ward

Dark Lover av J R WardLättläst och ytligt tidsfördriv

Klumpig och skrattretande vampyrerotik som lämnar väldigt mycket att önska.

Med tanken att för skojs skull bredda mitt läsande och prova nåt helt nytt fick jag för mig att jag skulle ge romantikgenren en chans. Jag alltid varit förtjust i vampyrer, och eftersom denna bok dök upp med väldigt högt betyg i flera personliga rekommendationslistor (bl a på Goodreads.com och Boktipset.se) så kändes den som ett lätt val.

Det tog mig en mindre evighet att läsa ut Dark Lover av J R Ward, måste jag erkänna, och nu så här efteråt vet jag inte riktigt vad jag ska skriva om den heller… ‘tidsfördriv’ är nog det bästa sammanfattande ordet, tror jag.

Med tanke på beskrivningen och de kommentarer jag hade läst förväntade jag mig nog nåt mer åt dark fantasy-hållet, med inslag av erotisk romantik och humor, men det här kändes ju tyvärr varken intressant, spännande eller sexigt… definitivt inte ett endaste dugg romantiskt. Jag har ju inget att jämföra med, men kan inte låta bli att tänka att ifall genrens “bästa” böcker är i den här stilen så är det nog ingenting för mig; då läser jag hemskt mycket hellre om Anne Rices The Vampire Chronicle ännu en gång…

Handlingen är inte mycket att hurra för, det kändes faktiskt lite som att det inte hände nåt alls. Språket är enkelt och lowbrow, vilket speglar boken som helhet. Huvudpersonerna upplevde jag som rätt endimensionella, stereotypiska och intetsägande, samtidigt som dialogerna kändes ansträngda och överdrivna. Relationerna mellan de olika karaktärerna kändes extremt förenklade och platta, de gav mig inget som helst intryck av relativ trovärdighet eller inlevelse, och de “sexiga” scenerna kändes bara löjliga på ett klumpigt och skrattretande sätt.

Det jag gillar med boken är omslaget. Jättesnyggt! Det syns inte så bra på bilden, men den röda färgen är jättehärlig och trycket har ett slags metallickänsla; väldigt läckert och passande.

En annan sak som talar för boken är att den trots allt är väldigt lätt att läsa, inte trög alls. Även fast Dark Lover inte egentligen intresserade mig som så, så funkade den faktiskt rätt okej som tidsfördriv vid tillfällen då jag egentligen inte hade nån ork alls att engagera mig i läsandet. Lite som att slötitta på repriser av tråkiga Buffy-avsnitt på tv, ungefär. Det är utifrån detta perspektiv som jag sätter det tvåstjärniga betyget i denna recension, för det skulle inte kännas riktigt rättvist att jämföra denna bok med andra böcker jag vanligtvis läser.

Vad gäller romantik så har jag väl inte riktigt gett upp helt än. Så vitt jag förstår räknas väl Diana Gabaldons Outlander till samma genre, och även om jag bara läst några kapitel ur den än så länge så verkar den ju betydligt mer lovande…

Bokfakta

Titel: Dark Lover
Serie: Del 1 av The Black Dagger Brotherhood
Författare: J R Ward
Språk: Engelska
Format: Pocket
Antal sidor: 393
Utgiven av: Signet
Utgivningsland: USA
Utgivningsår: 2005
ISBN: 978-0-451-21695-3

Första meningen:
Darius looked around the club, taking in the teeming, half-naked bodies on the dance floor.

Beskrivning/baksidestext:
In the shadows of the night in Caldwell, New York, there’s a deadly turf war going on between vampires and their slayers. There exists a secret band of brothers like no other – six vampire warriors, defenders of their race. Yet none of them relishes killing their enemies more than Wrath, the lieader of the Black Dagger Brotherhood.

The only purebred vampire left on the planet, Wrath has a score to settle with the slayers who murdered his parents centuries ago. But when one of this most trusted fighters is killed – orphaning a half-breed daughter unaware of her heritage or her fate – Wrath must usher the beautiful female into the world of the undead…

Racked by a restlessness in her body that wasn’t there before, Beth Randall is helpless against the dangerously sexy man who comes to her at night with shadows in his eyes. His tales of brotherhood and blood frighten her. But his touch ignites a dawning hunger that threatens to consume them both….

Läs mer:
J R Ward (www.jrward.com)

 

Publicerat i: Betyg: 2/5, Paranormal romance, Urban fantasy, Vampyrer