“Cirkeln” av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark ElfgrenLättläst och spännande sträckläsning

Ond bråd död, komplicerad gruppdynamik och häxkonster för en brokig samling tonårstjejer motvilligt samman.

Den här boken valde jag mest bara på måfå när jag testade bibliotekets webbtjänst för e-böcker. Jag har under året visserligen noterat sådär i periferin av mitt bokbloggsläsande att Cirkeln blivit rejält hyllad både här och var, men jag var aldrig nyfiken nog att ens skriva upp den på min att läsa-lista. Lite konstigt kanske, eftersom jag ju alltid varit väldigt fascinerad av magi, häxkonst, wicca och allt sånt…

Både handlingen och rollfigurerna lyckades hålla mitt intresse uppe medan jag läste, även om jag aldrig blev speciellt förtjust i vare sig berättarstilen eller tonen. Med tanke på att Cirkeln är en ungdomsroman finns ett beundransvärt djup och en tillfredsställande komplexitet, och betydligt mer realistisk svärta och indirekta reflektioner av samhällets mörkare aspekter (mobbning, ätstörningar, klasskillnader, depression, missbruk och beroende osv) än jag kan minnas av nåt jag läste när jag själv var i den åldern.

Jag gillade även att boken kändes avslutad, trots att den är första delen i en trilogi. Kommer jag att läsa nästa del? Hmm… kanske, kanske inte. Nog för att Cirkeln var bra och underhållande för stunden, men den gjorde inget bestående intryck på mig. Uppriktigt sagt så läser jag hellre andra typer av böcker. En bra historia och trovärdiga karaktärer räcker helt enkelt inte riktigt hela vägen för mig; jag vill bli berörd och förtrollad av språket också.

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

Bokfakta

Titel: Cirkeln
Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Serie: Cirkeltrilogin, del 1
Språk: Svenska
Format: E-bok
Antal sidor: 532 (kartonnage)
Utgiven av: Rabén & Sjögren
Utgivningsland: Sverige
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789129679939

Första meningen:
Hon väntar på ett svar men Elias vet inte vad han ska säga.

Beskrivning/baksidestext:
Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt – förutom att en uråldrig ondska jagar dem.

Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.

En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De vet inte hur de har kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

De får veta att de är häxor. De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia. Plötsligt är gymnasiet på liv och död – bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Tiden håller på att rinna ut. De måste hitta och besegra ondskan som jagar dem, innan ondskan hittar dem.

 

Publicerat i: Magisk realism, Nutida skönlitteratur, Svenska böcker, Ungdomsromaner