Buddha: Dharmakakor och manga

Buddha Cookies, foto av Kazue

Bilden ovan är hämtad från Kazue Bits, en jättetrevlig liten japansk blogg som jag tycker om att läsa. När jag i ett av hennes inlägg fick syn på dessa små underbara kakor blev jag naturligtvis genast helförtjust! Jag har aldrig sett något liknande, supersöta :)

Kazue skriver i sitt inlägg:

My friend gave me these cookies printed with art from Osamu Tezuka’s Buddha series. I wondered if when I ate them I’d become enlightened. Anyway they tasted good and the printed colors were so beautiful.

Förutom dharmakakorna i sig så lät ju det där med bokillustrationer förstås väldigt intressant i mina öron, så jag klickade mig vidare för att läsa mer om Tezukas Buddha-serie. Jag har faktiskt aldrig läst eller ens egentligen kommit i direktkontakt med manga tidigare. Visst har jag hört talas om det, men det har liksom aldrig kommit närmare än att det passerat som hastigast nånstans i periferin av mitt medvetande.

Den här serien däremot, den har redan gjort mig nyfiken nog att vilja läsa åtminstone första delen i serien för att se vad det är för nåt. Första boken heter Kapilavastu och förlaget beskriver den så här:

Osamu Tezuka, the godfather of Japanese graphic art, brings ancient India to life, lavishly retelling the life and times of ‘the enlightened one’ in his critically acclaimed eight-book masterpiece: BUDDHA. The fates of real and imagined characters are deftly interwoven as they engage in fresh and unexpected adventures, playing out Tezuka’s philosophical concern with overcoming fate and the uselessness of violence.

In book one, Kapilavastu, Chapra, an ambitious slave, spurns the caste system into which he was born and tries to become a nobleman, Tatta, the wild pariah child, communes with animals, and the monk, Naradatta, strives to uncover the meaning of strange portents surrounding the Buddha’s birth.

UPPDATERING 31 JULI:
Jag upptäckte just att denna serie är en av Sanjay Patels (Little Book of Hindu Deities) absoluta favoriter! Nu är jag ännu mer sugen på att läsa den :)

Osamu Tezukas Buddha-serie

Bokfakta

Titel: Buddha (serie med 8 böcker)
Författare: Osamu Tezuka
Språk: Engelska
Utgiven av: Vertical
Utgivningsland: USA

 

Publicerat i: Andlighet & livsfilosofi, Biografier & självbiografier, Indien, Tecknade serier & grafiska romaner