Bokminnen, förkärlek och läsvanor

"Sometimes the smallest things take up the most room in your heart." ~ Winnie the Pooh

Sometimes the smallest things take up the most room in your heart.

Frågorna till den här inspirerande enkäten hittade jag hos Bokstävlarna, tack! :)

Vilken är den första bok du minns du läste och tyckte om?
Det kan nog ha varit Flaxa med vingarna av P D Eastman, eller Pingvinen som frös (oemotståndliga Pablo!) Eller vad hette den där boken om Benjamin och elaka lilla Linnéa som spottade melonkärnor på honom..? Var det kanske Nu kommer jag och slår dig? Hehehe…

Läser du serietidningar eller manga och isåfall vilka?
Bara Nemi, av Lise Myhre. Hur bra som helst :) Men jag skulle jättegärna vilja läsa mer, exempelvis Osamu Tezukas Buddha-serie.

Läser du ”allt” – dvs gärna på mjölkpaketen och sånt?
Nä, jag är faktiskt rätt petig med vad jag läser nuförtiden.

I vilka omgivningar läser du helst? På bussen, i bilen? Fåtöljen? Sängen?
Absolut inte i buss och bil! Men gärna i soffan, hängmattan, på gräsmattan och caféer.

Vad är det bästa att dricka/äta till en riktigt bra bok?
Det beror ju naturligtvis på boken, det. Masala chai, varm choklad och vanligt te funkar förstås alltid. Vissa böcker får mig att längta efter rött vin och riktigt mörk choklad… Men när jag tänker efter så fikar jag nog faktiskt aldrig medan jag läser, det gör jag bara i pauserna.

Är du med i någon bokklubb?
Nej.

Lånar du ofta på biblioteket?
Nej, så gott som aldrig. Förutom igår, då jag för första gången lånade en e-bok (Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren). Om jag ägde en läsplatta skulle jag nog låna lite oftare, tror jag.

Handlar du böcker på nätet och isåfall var? Brukar du jämföra priser?
Ja, det är så jag köper alla mina böcker nuförtiden. Oftast Bokus, ibland Adlibris. Finns inte den bok jag söker hos någon av dem brukar jag använda Amazon eller exempelvis indiska Yogi Impressions. Och ja, jag jämför priser.

Hundörar du? Skriver i marginalen?
Ja, jag viker hundöron. Jag skriver ofta i marginalerna när jag läser faktaböcker; ibland händer det att jag gör det i romaner också, fast oftare gör jag små anteckningar med sidhänvisningar på någon av de tomma sidorna längst bak i boken.

Tjocka eller tunna böcker?
Tjocka! Noveller och tunna böcker väljer jag oftast bort.

Vilken är den senaste boken du läst och tyckt om?
A Kind of Intimacy av Jenn Ashworth var otroligt bra! Eller som min vän så klockrent uttryckte det: ‘It’s genius, but ooooooh I died!’ Recension är på gång… :)

Vad läser du just nu?
Just nu hoppar jag hejdlöst mellan en massa olika böcker, eftersom jag testar en läsplatta och helt plötsligt har massor att välja på… mycket sånt som jag kanske aldrig annars skulle välja. Florence and Giles av John Harding är en av dem; härligt gotisk känsla, olycksbådande stämning, svart humor och fantastiskt udda språk :) En annan är Darkfever av Karen Marie Moning; lättläst, smårolig och underhållande vampyr- och fefolksromantik som utspelar sig i Dublin på Irland.

Nämn någon bok du tyckte var hopplöst dålig! Eller värre ändå: tråkig!
Sharaf av Raj Kumar, som jag vann i en utlottning och då såg fram emot att läsa. Den är nåt motbjudande och besvärande över sättet den är skriven på, men jag kan inte sätta fingret på exakt vad det är som gör att jag känner så…

Tvingade du dig igenom den ändå?
Nä, jag gav upp.

Fem böcker du älskar?
Så här i slutet av december passar det väl bra med en “årets bästa”, så jag listar fem av de bästa böckerna jag läst hittills i år, i ingen särskild ordning:
* Her Fearful Symmetry av Audrey Niffenegger
* A Kind of Intimacy av Jenn Ashworth
* The Subject Tonight is Love, dikter av Hafiz (i översättning av Daniel Ladinsky)
* How to Talk to a Widower av Jonathan Tropper
* Writing on Water av Mooji

Favoritförfattare?
Just nu Audrey Niffenegger.

Någon som du gärna skulle vilja läsa, men inte kommit dig för?
En bok som legat högst upp i högen ett tag nu är One Hundred Years of Solitude av Gabriel García Márquez. En författare jag är nyfiken på är Terry Goodkind, speciellt hans Sword of Truth-serie.

Läser du faktaböcker? Vilka genrer föredrar du?
Ja, ofta och gärna! Ayurveda, advaita vedanta och yoga är nog de vanligaste ämnena; genrena filosofi, psykologi och komplementärmedicin.

Om en bok blivit film: läser du helst boken först och ser filmen sen, eller tvärtom?
Jag föredrar att läsa boken först, men det har aldrig känts som nåt måste.

Om du ”upptäcker” en bok via film, brukar du läsa den då? Alltså om du inte visste att den fanns som bok innan.
Om jag älskar filmen så ja, då vill jag absolut läsa boken också.

Favoritfilm (baserad på bok)?
Alltså, jag tokälskar ju film så att välja ut bara en favorit är omöjligt… Sagan om ringen-trilogin, The Time Traveler’s Wife, Umrao Jaan (båda versionerna), The PrestigeP.S. I Love YouTwilightLove in the Time of CholeraThe Peaceful Warrior och About a Boy är alla fantastiska :)

Läser du lyrik? (Ge gärna exempel)
Jag läser jättegärna lyrik, speciellt persisk mystik och sufipoesi (på engelska). Hafiz och Rumi är mina absoluta favoriter, men jag läser gärna även Pablo Neruda, Kabir, Rabindranath Tagore, Fakhr Al-din ‘Araqi, W B Yeats m fl.

Har du dolt vad du läser nångång? För att du kanske känt dig ”nördig” eller nåt sånt?
Hmm… nä, det har jag nog aldrig gjort.

Känner du nånsin stress över alla böcker du skulle vilja hinna med att läsa, men inte hinner?
Nej, inte stress. Iver och upprymd förväntan kanske man kan kalla det istället?

Tycker du att det saknas nått i bokutbudet?
Jo, en genre jag hemskt gärna skulle vilja se är andligt inspirerade romaner, där det andliga inslaget är (i brist på bättre ord) moget, integralt och välutvecklat. Jag menar alltså inte berättelser kring själva det andliga sökandet eller vägen till andligt uppvaknande, utan en “vanlig” skönlitterär roman där den huvudsakliga handlingen är centrerad kring nåt helt annat, men att någon av huvudpersonerna redan har genomgått ett genuint uppvaknande (i betydelsen ‘genomskådat illusionen om det separata jaget’) och nu medvetet låter de insikterna ta form och förändra hans/hennes vardagliga liv och relationer, med allt vad det nu innebär. Med andra ord, inte andligt alls ;) Delar av Dan Millmans Way of the Peaceful Warrior lutar en liten aning i den riktningen, och är nog det bästa exemplet jag kan komma på just nu.

Din relation till böcker i stort! Vad vore världen – & DU – utan böcker?
Världen vore nog betydligt annorlunda, det tror jag… Jag definierar inte min identitet utifrån vilka böcker som finns i mitt liv, men jag uppskattar dem otroligt mycket som en underbar källa till glädje, kunskap och förströelse. Jag skulle absolut inte vilja vara utan dem. 

 

Publicerat i: Meme