“Ayurveda and the Mind” av David Frawley

Ayurveda and the Mind av David FrawleyEnastående, omfattande och djupgående

En ovärderlig och praktiskt användbar bok om holistisk hälsa sett ur ett ayurvediskt perspektiv, med fokus på de mentala aspekterna.

Ayurveda är en holistisk, tidlös läkekonst och livsåskådning med rötter i Indiens urgamla vediska kultur. I denna bok utforskas yogisk läkekonst för kropp och sinne, med betoning på den psykologiska aspekten av vårt väsen; helandet av medvetandet.

Den här boken är avancerad och djupgående, och bygger till viss del på det som Frawley skrivit om i sina tidigare böcker. Det krävs egentligen inga förkunskaper, men jag vågar nog påstå att totala nybörjare skulle ha väldigt stor nytta av att först bekanta sig med ayurvedans grunder. Läs exempelvis Frawleys Ayurvedic Healing: A Comprehensive Guide, det är en bra introduktion.

Innehållet är uppdelat i fyra delar som tillsammans ger en omfattande helhetsbild av sinnets alla funktioner och dess samverkan med kropp och ande. Det här handlar alltså inte bara om mental och fysisk hälsa, utan även om andlig utveckling.

Första delen berättar om hur ayurveda ser på kropp och sinne, och hur de fungerar tillsammans; gunas, doshas, de fem elementen etc.

Andra delen går in på djupet av medvetandets olika funktioner och konceptuella nivåer: medvetandet, intelligensen, tanken, sinnena, egot och självet.

Tredje delen utforskar olika typer av behandlingar och terapiformer, både yttre och inre. Bland de yttre går Frawley in på fysiskt relaterade metoder såsom diet, örter, massage och pancha karma. De inre behandlingsformer som berörs är bl a sinnesintryck, färger, ädelstenar, dofter och mantran.

I den fjärde delen knyts allt ihop till ett sammanhang kring andliga och yogiska tillämpningar, sett utifrån ett ayurvediskt och psykologiskt perspektiv. Det handlar bland annat om hängivenhet, medkänsla, bön, mantran, meditation, asana (kroppsövningar), pranayama (andnings- och energiövningar) och upplösandet av den personliga viljan. Dessutom presenteras ashtanga yoga (den klassiska yogans åtta grundprinciper) i detalj, sett i relation till dharma som livsstil.

I appendixen finns ett antal tabeller och utförliga texter om de olika energikropparna, koshas, chakran, prana, sinnets funktioner i detalj samt potentiella obalanser. Slutligen finns det en sanskrit ordlista och en förteckning över örter.

Allt detta gör Ayurveda and the Mind till en fullkomligt enastående bok. En av Frawleys unika styrkor är hans utomordentliga skicklighet när det gäller att dela med sig av sina omfattande och djupgående kunskaper på ett praktiskt, modernt, relevant och dessutom lättillgängligt sätt. Han är en av de ytterst få inom detta område som lyckats förmedla ayurveda som en bibehållen helhet – utan att varken stycka upp eller vattna ur det – även till oss som inte vuxit upp i det kulturella och filosofiska sammanhang som utgör ayurvedans mylla. Mycket tack vare att han lever som han lär, skulle jag tro.

Detta är kanske den viktigaste boken jag någonsin läst. Viktig, djupt betydelsefull och fullkomligt livsomvälvande för mig personligen, vid den tidpunkten. Det jag lärde mig då, den förståelse och alla de insikter det har fortsatt att ge upphov till sedan dess har – tillsammans med den livssituation jag befinner mig i – gjort att jag aldrig någonsin kommer att se på livet eller mig själv på samma sätt igen. Namaste pandit-ji, evig tacksamhet…

Ayurveda and the Mind är den enda boken i sitt slag som jag någonsin stött på, trots idogt letande. Just gränslandet mellan psykologi och andlighet på det här djupet är det område inom ayurveda som intresserar mig allra allra mest, så tipsa mig gärna om du känner till någon bok som jag inte upptäckt än!

Själv vill jag också gärna passa på att tipsa om några andra mycket läsvärda böcker av David Frawley inom detta ämne:

  • Beyond the Mind är jätteintressant och ligger väldigt nära innehållsmässigt, med inrikting på andliga och meditativa perspektiv; medvetande, tanke, betingelse osv.
  • Tantric Yoga and the Wisdom Goddesses: Spiritual Secrets of Ayurveda handlar mer om chakras och den subtila kroppens energetik.
  • Vedantic Meditation: Lighting the Flame of Awareness, en av de bästa böcker om vedanta och meditation jag någonsin läst. Tydlig, äkta och insiktsfull; en utmärkt guide för den som är nyfiken på sin egen sanna natur bortom form och tanke.
Bokfakta

Titel: Ayurveda and the Mind: The Healing of Consciousness
Författare: Dr David Frawley (Sri Vamadeva Shastri)
Språk: Engelska
Format: Häftad
Antal sidor: 346
Utgiven av: Lotus Press
Utgivningsland: USA
Utgivningsår: 1997
ISBN: 0-914955-36-5

Första meningen:
In this initial section we will introduce the main concepts of Ayurvedic psychology for easy understanding of what will follow later in the book.

Beskrivning/baksidestext:
Ayurveda and the Mind is perhaps the first book published in the West that explores specifically the psychological aspect of this great system. The book explores how to heal our mind on all levels from the subconscious to the superconscious, along with the role of diet, impressions, mantra, meditation, yoga and many other methods to create wholeness.

Läs mer:
The American Institute for Vedic Studies

Finns att köpa på bl a Adlibris och Bokus.

Publicerat i: Andlighet & livsfilosofi, Ayurveda, Betyg: 5/5, Komplementärmedicin, Yoga & meditation